„Nasadili tanky Leopard a bojová vozidla Bradley.“ Ruští okupanti připouštějí lokální proražení obranné linie

Druhá fáze ukrajinské protiofenzivy, zahájená v tomto týdnu, se ve třech úsecích Záporožské oblasti dokázala „vklínit“ do první ruské obranné linie. Uvedla to americká stanice CNN s odvoláním na obě strany konfliktu. Podobný vývoj zmiňuje i americký Institut pro studium války (ISW). Některé zprávy z fronty však nelze bezprostředně nezávisle ověřit. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pak ve čtvrtek uvedl, že ukrajinští vojáci osvobodili ves Staromajorske na západě Doněcké oblasti.

Američtí představitelé uvádějí, že ukrajinská armáda do současných bojů nasadila ze záloh velké množství vojáků, z nichž mnozí prošli výcvikem na Západě. Jsou také vybavení moderními západními zbraněmi.

Ukrajina zaměřila své síly zejména na jihovýchod země. Podle CNN je to známka toho, že Kyjev v předchozích dvou měsících identifikoval potenciální slabiny ruských obranných linií. Zároveň posiluje své jednotky na jižní frontě. Zdroje CNN uvádějí, že na současnou fázi protiofenzivy Kyjev zřejmě vyčlenil „hlavní část“ svých záložních sil. 

S tímto tvrzením polemizuje institut ISW, který se odvolává na jiné americké představitele. Vyjádřil opatrnost, pokud jde o různá hodnocení nárůstu ukrajinských protiofenzivních operací v západní části Záporožské oblasti coby součásti hlavního ukrajinského úsilí. Zmínil také list The Washington Post, který citoval amerického činitele, podle něhož ukrajinské akce v Záporožské oblasti mohou být formovací operace pro pozdější protiofenzivu. Američtí představitelé podle něj nehodnotí tyto operace jako součást hlavního ukrajinského úsilí. 

Analytik Stojar: Mluvit o klíčové fázi ukrajinské ofenzivy je předčasné (zdroj: ČT24)

Rogov připustil prolomení první ruské linie

Ukrajinská protiofenziva prorazila některé prvky ruských obranných linií na jihovýchodě, řekl americký představitel. Ruský vojenský představitel pak podle americké stanice připustil, že ukrajinské síly byly ve středu schopny se v Záporoží „vklínit“ na třech úsecích do první ruské obranné linie. Vladimir Rogov, kterého Rusové instalovali do regionální okupační vojensko-civilní správy uvedl, že ukrajinským jednotkám se podařilo prorazit „v důsledku několika vln útoku s více než sto jednotkami obrněných vozidel.“ Dodal, že podél jižní fronty probíhají těžké boje a Ukrajinci nasadili například (německé) tanky Leopard a (americká) bojová vozidla pěchoty Bradley. 

Ukrajinská 47. brigáda, která se na ofenzivě podílí, potvrdila CNN svůj postup. „Pěchota postupuje. Dělostřelectvo (ji) kryje. Posádky bradleyů ničí nepřátelskou pěchotu a její vybavení.“

Zelenskyj informoval o osvobození obce Staromajorske

Ukrajinská armáda pokračovala ve čtvrtek v útocích proti ruským invazním silám nejméně na třech úsecích fronty a v některých oblastech dosáhla úspěchů. Ve své poslední analýze to uvedl Institut pro studium války (ISW), jenž se zároveň domnívá, že Ukrajinci zřejmě nepokračovali ve významných mechanizovaných ofenzivních operacích jižně od obce Orichiv v západní části Záporožské oblasti.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek zveřejnil na sociálních sítích video, na kterém ukrajinští vojáci uprostřed ruin hlásí, že splnili úkol a osvobodili ves Staromajorske na západě Doněcké oblasti.

Obec Staromajorske na řece Mokri Jaly se nachází poblíž správní hranice se Záporožskou oblastí, několik kilometrů jižně od města Velyka Novosilka v oblasti, kde Ukrajinci zaznamenali první úspěchy při spuštění protiofenzivy asi před měsícem. Leží také ve směru na Berďansk a Mariupol. Jde o jeden ze tří sektorů, kde ukrajinské síly vedou svou letní protiofenzivu, dodal web. Ruští vojenští blogeři spekulují, že zisk Staromajorske by mohl Ukrajincům otevřít cestu k znovuzískání řady dalších okolních vesnic v oblasti.

„Geolokalizované záběry zveřejněné 26. července naznačují, že ukrajinské síly také učinily nepatrný postup severně od Kliščijivky,“ uvádí ISW s odkazem na obec nacházející se několik kilometrů jihovýchodně od Bachmutu.

Zmírnění tlaku u Orichiva?

Jiné záběry podle institutu naznačují, že Ukrajinci během středy postoupili východně od Robotyne, které se nachází několik kilometrů jižně od Orichiva směrem k logisticky klíčovým městům Tokmak a Melitopol. Ruské zdroje zároveň tvrdily, že Ukrajinci pokračovali ve čtvrtek u Robotyne v útocích s nižším tempem a mnohem menším počtem vojáků.

Dříve tam zahájili intenzivní mechanizovaný čelní útok, který ve středu prolomil ruské obranné pozice severovýchodně od obce, píše ISW.

Jeho analytici zároveň upozorňují, že geolokalizované záběry zveřejněné ve čtvrtek naznačují, že ukrajinská armáda může operovat mnohem hlouběji, než zmiňuje Institut pro studium války, který uvádí spíše konzervativní zhodnocení.

Co říkají politici

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už minulý týden uvedl, že se „blíží okamžik, kdy příslušné akce mohou získat tempo, protože už procházíme některá minová pole a odminováváme tyto oblasti.“

Americký ministr obrany Lloyd Austin stav protiofenzivy ani konkrétní detaily bojiště nekomentoval. Řekl však, že Ukrajina si „udržuje lidské síly a vybavení“, i když se její vojáci propracovávají minovými poli a dalšími překážkami. Západní spojenci Kyjeva podle něho mohou očekávat, že Ukrajina bude pokračovat v tlaku. 

Ruský vůdce Vladimir Putin ve čtvrtek řekl, že intenzita bojů na frontové linii výrazně zesílila, ale tvrdil, že ukrajinský tlak se daří odrážet. „Nepřítel nebyl úspěšný v žádné z oblastí střetů. Všechny pokusy o protiofenzivu byly zastaveny a nepřítel byl zatlačen zpět s těžkými ztrátami.“

Čekání na úspěch

Posílení ofenzivy by bylo vítanou zprávou pro Ukrajinu a její spojence po týdnech omezeného pokroku v terénu, uvedla CNN. Předchozí boje se ukázaly být tvrdšími, než někteří očekávali. A to navzdory tomu, že západní státy věnovaly pomoc v hodnotě miliard dolarů na posílení vojenské síly Kyjeva a poskytly stovkám vojáků výcvik.

Ukrajina doufala, že vyžene značné množství ruských sil z ukrajinské půdy a zvrátí průběh války, ale pokrok se dosud měřil spíše v metrech místo kilometrů. Na to, že očekávání rychlého postupu byla nesmyslná, však upozorňovali mnozí analytici.

Některé z nejstrategičtějších úseků frontové linie jsou totiž střeženy několika vrstvami obrany včetně minových polí, zákopů a protitankových bariér, což Ukrajincům velmi ztěžuje proražení. Zároveň Ukrajině chybí vzdušná převaha, což znamená, že její vojáci jsou pod častými útoky ruských válečných letounů. 

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov na začátku tohoto týdne řekl CNN, že ofenziva probíhá podle plánu, ale přiznal, že má zpoždění. Za dobrý výsledek současné fáze protiofenzivy (podle některých zdrojů plánované na tři až čtyři týdny) by považoval, pokud se ukrajinským silám podaří prorazit početné obranné linie Rusů a přiblížit se Azovskému moři. To by slibovalo přetětí pozemního spojení Krymu s Donbasem a Ruskem.

Poučení z první etapy

Britský list The Financial Times upozornil, že náraz na velmi hustou ruskou obranu v první etapě protiofenzivy přiměl Ukrajinu změnit taktiku. Vojáci, se kterými hovořili reportéři listu, popisovali první dny protiútoku jako „chaos“, kdy postup provázely incidenty, včetně palby do vlastních řad, a jednotky čelily minovým polím, protitankovým řízeným střelám a útokům ruských bitevních vrtulníků Ka-52. Ukrajinci v této etapě podle deníku přišli o přibližně pětinu zbraní dodaných NATO.

V důsledku toho Kyjev podle FT změnil taktiku: Ukrajinci přešli k masivnímu využití dělostřelectva, které převyšují ruská děla dostřelem a přesností, a až pak následuje pěchota, což podle ukrajinských velitelů umožňuje dosahovat postupu a taktických výsledků na bojišti bez tak velkých ztrát. 

Ukrajinci tlačí na Bachmut. Nepřítel útočí na Kupjansk a Lyman

Ukrajinské síly pokračují také v útoku na město Bachmut, který před několika měsíci dobyla ruská žoldnéřská Wagnerova skupina a pak ho předala pravidelným ruským jednotkám. „Snažíme se postupovat severně a jižně od města,“ uvedl velitel ukrajinských pozemních sil Oleksandr Syrskyj.

„Nepřítel se drží každého centimetru a vede intenzivní dělostřeleckou a minometnou palbu,“ vysvětloval Syrskyj během pátečního brífinku. Dále řekl, že za tak obtížných podmínek je důležité pečlivě vést vojáky na frontě a podporovat je protipalbou. Uvedl také, že nepřítel na podporu svých jednotek v oblasti Kliščijivky, Kurdyumivky a Andrijivky soustředil značné množství dělostřelectva. „Jeho zničení je jedním z hlavních úkolů našich jednotek,“ vysvětlil generál.

Rusové naopak neustále útočí ve směru na Kupjansk a Lyman na hranici Luhanské a Charkovské oblasti. „Používají své nejprofesionálnější jednotky. Každý den v těchto oblastech odrážíme četné útoky,“ dodal Syrský.

Západní stroje zatím nevychýlily poměr ve prospěch Ukrajiny

Vojenský zpravodaj BBC News hovořil s Oleksandrem Tarnavským, který velí ukrajinské protiofenzivě na jihu. Ukrajinci se zde snaží překonat mnohovrstevnatá minová pole a opevněné obranné linie.

Zpravodaj uvádí, že tady zatím existuje jen málo důkazů toho, že by západní tanky a obrněná vozidla byly schopny zvrátit rovnováhu rozhodujícím způsobem ve prospěch Ukrajiny. Ukrajinská 47. brigáda, která byla z velké části vycvičena a vybavena Západem, aby se pokusila prorazit ruské linie, byla brzy zastavena minami a poté se stala terčem dělostřelectva.

Ukrajinci se snaží ve svých dílnách opravit poškozené stroje, například tanky Leopard či bojová vozidla Bradley. „Západní obrněnce sice poskytly ukrajinským jednotkám lepší ochranu, ale nedokázaly prorazit řady ruských min – jednu z největších překážek pro postup Ukrajiny,“ uvádí zpravodaj BBC. Dodává, že cestou po jižní frontě viděl také poškozená nebo zničená obrněná vozidla Mastiff dodaná Brity.

Největší překážkou jsou minová pole

Ukrajinští vojáci říkají, že před ruskými obrannými liniemi jsou někdy i více než čtyři řady minových polí. Miny jsou prý také často kladeny na sebe, aby ničily i zařízení na ukrajinských tancích, která mají sloužit k odminování. Rusové rovněž používají dálkově ovládané miny. „Když se naši vojáci dostanou k zákopům, zmáčknou tlačítko a mina vybuchne a zabije naše přátele.“ Tuto taktiku Rusů používanou v posledních dvou týdnech označují ukrajinští vojáci za novou zbraň.

Ukrajinská ofenziva na jihu má vojenskou logiku. Je považována za klíč k rozdělení ruských sil a dosažení okupovaných měst Melitopol a Mariupol – až na Krym. Ale zaměření na tuto osu znamená, že Ukrajina také nyní útočí na ruské obranné linie tam, kde jsou nejsilnější.

Generál Tarnavskyj řekl BBC, že jeho síly odvádějí „tvrdou a namáhavou práci“. Dodal, že „každá obrana může být prolomena, ale potřebujete trpělivost, čas a obratné akce“.

Útok na ruské město Taganrog

Ruské ministerstvo obrany obvinilo Kyjev, že v pátek na město Taganrog na jihozápadě Ruska zaútočil upravenou protileteckou raketou S-200. Její výbuch si podle guvernéra Rostovské oblasti Vasilije Golubeva vyžádal nejméně 15 zraněných. Další takovou raketu ruská protivzdušná obrana v pátek sestřelila nad městem Azov, tvrdí Moskva. Kyjev se k útokům nevyjádřil.

Ruské protivzdušné obraně se podařilo zasáhnout ve vzduchu obě rakety, ale v prvním případě její trosky dopadly na Taganrog, kde poškodily několik budov a zranily civilisty, tvrdí ruské ministerstvo. Ve druhém případě trosky rakety dopadly do neobydlené oblasti.

Čtvrtmilionový Taganrog leží u Azovského moře a od Ukrajiny je vzdálen asi 50 kilometrů. Ve městě byl po útoku vyhlášen nouzový stav, napsala agentura TASS s odvoláním na starostu.

Ukrajinská města v posledních dnech čelila intenzivním ruským útokům podnikaným za pomoci raket, řízených střel a dronů.