Národní garda opouští Kapitol. Zabezpečení amerických zákonodárců vyjde na miliardy dolarů

Události: Národní garda opouští Kapitol (zdroj: ČT24)

Z areálu amerického Kapitolu se stahují poslední jednotky Národní gardy. V centru Washingtonu působily od šestého ledna, kdy stovky lidí do Kongresu násilně pronikly. Šlo o příznivce Donalda Trumpa, kteří chtěli zabránit vyhlášení Joea Bidena vítězem voleb. Náklady na bezpečnostní opatření šplhají ke dvěma miliardám dolarů.

Pátrání po výtržnících stále pokračuje. Obvinění si už v souvislosti s útokem na Kapitol vyslechlo 440 lidí, vyšetřovatelé nově žádají veřejnost o pomoc s identifikací dvou mužů, kteří napadli a zranili příslušníky bezpečnostních složek. Mezitím Kongres projednává opatření, která mají podobným scénám v budoucnosti zabránit.

„Jsou zde specifické potřeby, ještě zpřesněné doporučeními architekta Kapitolu. Je nutné posílit okna a dveře,“ jmenuje demokratická předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová. Právě zajištění oken a vchodů proti násilnému vniknutí vyjde podle plánu v přepočtu na více než tři a čtvrt miliardy korun.

Tím ale výdaje na zabezpečení budovy zdaleka nekončí. Přes pět miliard korun padne na úpravy terénu, ploty či senzory a víc než 350 milionů dá Kongres na nový kamerový systém.

Celkově náklady na bezpečnost vrcholných amerických politiků ale od ledna vystoupaly ještě výrazně výš. V první dny úřady povolaly do Washingtonu pětadvacet tisíc příslušníků Národní gardy. Jejich nasazení stálo v přepočtu téměř jedenáct miliard. Celkové výdaje včetně budoucích nákladů šplhají ke čtyřiceti miliardám korun a především republikáni žádají výrazné škrty.

Vyšetřovací komisi nejspíš zablokuje Senát

Demokraté chtějí, aby se událostmi z šestého ledna tohoto roku zabývala nezávislá nadstranická komise – podobná například té, která vyšetřovala teroristické útoky z 11. září 2001. Vedení republikánů sice stojí proti, pětatřicet jejich kongresmanů ale přesto zvedlo ruce pro vyšetřování společně s vládnoucí stranou. Jde zatím o největší trhlinu v partajní jednotě. Exprezident Donald Trump to označil za slabost, kterou jim voliči neodpustí.

„Podívejte. Třicet pět nevyzpytatelných republikánů, kteří si nemohou pomoci. Máme mnohem lepší politiku, prospěšnější pro zemi. Demokrati drží při sobě, republikáni ne,“ konstatuje bývalý šéf Bílého domu.

Republikáni mohou vznik komise zablokovat v Senátu. Demokraté potřebují hlasy deseti z nich, tolik konzervativců se ale proti vůli Trumpa i vedení vlastní strany pravděpodobně nepostaví.