Sněmovna reprezentantů schválila návrh na zřízení komise k prošetření útoku na Kapitol. Republikánští lídři jsou proti

Americká Sněmovna reprezentantů ve středu schválila návrh zákona, jenž by zřídil desetičlennou komisi pověřenou šetřením lednových nepokojů v Kongresu. Pro návrh hlasovalo se všemi demokraty také 35 republikánů. Ti se tak vzepřeli svým stranickým lídrům a exprezidentovi Donaldu Trumpovi, který komisi nazval „demokratickou pastí“. O návrhu bude ještě jednat Senát, kde je ovšem jeho budoucnost nejistá, píší americká média.

Podle demokratů je nezávislé vyšetřování klíčové pro vyrovnání se s událostmi z 6. ledna, kdy dav Trumpových stoupenců vtrhnul do Kongresu a narušil schůzi obou komor, na níž se projednávaly výsledky listopadových prezidentských voleb. Návrh zákona ve Sněmovně reprezentantů podpořilo 252 zákonodárců, 175 jich bylo proti.

Komise má vzniknout po vzoru té, která se zabývala okolnostmi teroristických útoků z 11. září 2001. Desetičlenný panel, do něhož by každá strana vyslala pět zástupců, by musel do konce roku přijít s doporučeními ohledně zabezpečení Kapitolu a návrhy, jak podobné situaci v budoucnu zabránit.

Republikánští lídři ale proti ustavení orgánu hlasitě protestují. Řada z nich totiž bezprecedentní útok na sídlo Kongresu v posledních týdnech bagatelizuje a tvrdí, že demokraté chtějí komisi využít jen k útokům vůči Trumpovi.

Exprezident během posledních měsíců ve straně upevňuje svůj vliv, vůdci republikánů se ho proto snaží nepopudit, protože je stále velmi oblíbený u republikánských voličů.

Republikánům se vzepřela skupina kongresmanů

Trumpovu podporu tak považují za jedinou cestu k volebnímu vítězství v příštích kongresových volbách. Ve Sněmovně reprezentantů se ale přesto utvořila nevelká skupina republikánů vedená Johnem Katkoem, jež návrh na zřízení komise podpořila. Jednalo se především o umírněné republikány. Bylo mezi nimi všech deset, kteří v lednu podpořili ústavní žalobu na Trumpa kvůli jeho roli při kongresových nepokojích.

Proti ustavení komise se ovšem postavil republikánský lídr Kevin McCarthy. Ten sice pár dní po nepokojích prohlásil, že Trump za útoky nese zodpovědnost, postupem času se však otevřené kritice exprezidenta začal vyhýbat. Další republikánský zákonodárce pak například nedávno připodobnil výtržníky k turistům.

Mitch McConnell
Zdroj: ČTK/imago stock&people/Kevin Dietsch

Proti zřízení nového orgánu se staví rovněž lídr republikánů v Senátu Mitch McConnell. Ten se nyní bude snažit přimět všechny své kolegy, aby drželi stranickou linii a pro návrh na zřízení komise nehlasovali.

Návrh Senátem nejspíš neprojde, tvrdí média

Demokraté sice v Senátu disponují nejtěsnější možnou většinou, podle senátních pravidel je však k pokročení od rozpravy k samotnému hlasování o návrzích zákona potřeba souhlas šedesáti z celkové stovky senátorů. K demokratům by se tak muselo připojit nejméně deset republikánů, což americká média označují v tuto chvíli za málo pravděpodobné.

Lednové nepokoje si vyžádaly několik mrtvých a desítky zraněných. Rovněž spustily nejrozsáhlejší operaci v dějinách federálního ministerstva spravedlnosti.