Na podporu Palestinců se demonstrovalo v Německu i Nizozemsku

Demonstranti v západní Evropě i v muslimských zemích vyjadřovali podporu Palestincům. Protesty, které odmítaly izraelskou operaci proti teroristům z Hamásu, proběhly v Amsterdamu, Kolíně nad Rýnem i v Praze, na podporu Palestiny se lidé sešli i v Istanbulu a v Rabatu.

Bojovníci islamistického hnutí Hamás v sobotu 7. října zaútočili z Pásma Gazy na Izrael, ten útok opětoval. Zatím devítidenní konflikt má podle oficiálních bilancí 2670 palestinských obětí v Gaze a 1400 obětí na izraelské straně. Na severu Gazy pokračují evakuace, Izrael čeká se zahájením pozemní operace.

Dvě hlavní ulice v marockém hlavním městě Rabatu v délce jednoho kilometru zcela zaplnili demonstranti. Vedle propalestinských hesel bylo slyšet i odpůrce normalizace marockých vztahů s Izraelem, k níž došlo před třemi lety, a podporovatele hnutí Hamás. Průvody svolaly dvě koalice, na jedné straně islamistická hnutí a na druhé levicové strany.

Stejně jako v pátek a v sobotu se i v neděli sešli podporovatelé Palestinců a odpůrci současných kroků Izraele v centru tureckého Istanbulu. V sobotu se k demonstrantům poblíž mešity Hagia Sofia připojili i jeden ze synů tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a také jeho zeť Selçuk Bayraktar, který stojí ve vedení společnosti vyrábějící stejnojmenné drony. Erdogan se v minulosti opakovaně zastal Palestinců, tento týden odsoudil „slepý masakr nevinných v Gaze“, píše AFP.

Amsterdam, Kolín a Praha

Nad centrem nizozemské metropole dnes vlály transparenty s nápisy „Svobodná Palestina“, „Zastavte válku“ nebo „Zastavte útok proti Gaze“. Podle původního plánu měl průvod skončit v židovské čtvrti Amsterdamu, ale v průběhu týdne byl plán cesty změněn, aby se předešlo možné konfrontaci. Na akci dohlížely početné bezpečnostní složky. Nad davem proletěla letadla s nápisy „Love Humus, not Hamas“ (Milujte humus, ne Hamás) a „Shalom, Salam“, což je výraz pro mír v hebrejštině a v arabštině.

V Berlíně policie propalestinská shromáždění zakázala kvůli obavám z extremistických projevů poté, co část demonstrantů během týdne oslavovala útok Hamásu. Ve Frankfurtu nad Mohanem byla demonstrace rovněž zakázána, přesto se sešlo asi 300 lidí. Ve stejnou chvíli se ve městě konalo i proizraelské setkání. V Kolíně nad Rýnem chtěla policie propalestinskou akci zakázat, protože byla svolána do bezprostřední blízkosti proizraelského shromáždění. Správní soud však zákaz zrušil. V Düsseldorfu byly protesty povoleny, přišlo asi sedm set lidí.

V Praze proběhla menší demonstrace za Palestinu na Václavském náměstí. Pořadatelé uvedli, že chtěli uctít památku všech obětí v Izraeli a Palestině bez rozdílu původu. Na akci promluvili i další lidé palestinského původu, kteří popisovali svoje osobní zkušenosti s násilím ze strany izraelského státu a životními podmínkami v Pásmu Gazy. V reakci na shromáždění na náměstí dorazila i skupinka asi dvaceti lidí s vlajkami Izraele, mezi kterými byla ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Propalestinské demonstrace se v Evropě konají už několikátý den, masová demonstrace proběhla v sobotu také v Londýně. Mnozí z účastníků akce nesli transparenty, na kterých bylo napsáno „Zastavte válku“, „Svobodu Palestině“ či „Bez spravedlnosti nemůže být mír“. Londýnská policie před protestem účastníky varovala, že za vyjadřování podpory Hamásu, který Británie pokládá za teroristickou organizaci, hrozí zatčení.