Mlhou války pronikáme k důkazům, říká žalobce Mezinárodního trestního soudu Khan

UK: Vyšetřování válečných zločinů (zdroj: ČT24)

Žalobce Mezinárodního trestního soudu Karim A. A. Khan v úterních Událostech, komentářích přiblížil, jak probíhá vyšetřování údajných válečných zločinů na Ukrajině. Uvedl například to, že je kriticky důležité seznámit se se situací přímo na místě konfliktu a proniknout k důkazům skrz „mlhu války“.

„Každá válka je jedinečná, každý konflikt ve světě má své vlastnosti. Ale něco mají společného –⁠ často se útočí na ty nejslabší členy společnosti, na ženy, děti, starší lidi. Motivace konfliktů jsou samozřejmě jedinečné,“ zmínil na úvod Khan, který se v minulosti pohyboval i v konfliktech ve Rwandě a bývalé Jugoslávii.

Zásadní jsou podle něj v současnosti moderní technologie jako mobilní telefony či sociální sítě. „Tyto technologie se významným způsobem podílejí na vytváření a zachycování dat. A je významné, pokud se tato data uchovají a nezávislí soudci pak mohou posuzovat, co se děje. Snažíme se moderní technologie využívat a soustředit se na ně,“ popsal Khan.

Tým pracuje na místě od začátku března

Doplnil, že začátek ruské invaze 24. února samozřejmě pobídl příslušné orgány k akci. „Druhého března jsme zahájili vyšetřování. Je 43 států, které se připojily k hlášení situace na Ukrajině. Hned další den jsem poslal do regionu tým a neustále tam máme své lidi,“ ujistil Khan.

Uvedl, že vyšetřovatelé se při práci nespoléhají jen na hlášení úřadů, ale případy vyhledávají i sami. „Jsme nezávislí. Římský statut (Mezinárodního trestního soudu) požaduje, aby úřad žalobce jednal nestranně, nezávisle, aby se nepřikláněl na žádnou stranu. Vycházíme z tvrzení, která vyjdou na světlo na obou stranách konfliktu. Využíváme k tomu i naše úředníky a technologie, abychom mlhou války mohli proniknout k důkazům, které ukazují, co se stalo a kdo je za to zodpovědný,“ přiblížil práci v konfliktní zóně hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu.

Khan byl po vypuknutí války osobně i přímo na Ukrajině, vidět věci na vlastní oči považuje za kriticky důležité. Na kauzách lze pak podle něj pracovat tak, aby „nevycházely z propagandy, ale z pravdy“. Pokud jde o zodpovědnost za páchání zločinů, neexistuje podle něj „dno ani strop“.

Na přímou otázku, zda za hlášenými válečnými zločiny na Ukrajině stojí selhání jednotlivců, či jde o systematickou činnost, odmítl Khan odpovědět. Stejně jako na to, zda na Ukrajině dochází ke genocidě, kterou někteří lidé a politici v souvislosti s invazí zmiňují.

Místo toho zdůraznil, že nejprve je nutné posbírat a analyzovat důkazy a až potom stanovit právní kvalifikaci. „Jakmile si budeme jisti tím, že máme spolehlivé důkazy, které u soudu obstojí, pak to předáme Mezinárodnímu trestnímu soudu. Ten rozhodne, zda jsme měli pravdu,“ uzavřel Khan.