Ministři EU jednají o námořní misi v Rudém moři. Může mít zelenou v polovině února, řekl Borrell

Události: Mise EU do Rudého moře (zdroj: ČT24)

Vojenská námořní mise Evropské unie v Rudém moři by mohla odstartovat v polovině února, řekl ve středu v Bruselu šéf unijní diplomacie Josep Borrell, podle nějž žádný unijní stát vznik mise neblokuje. O její konkrétní podobě mají ve středu v Bruselu diskutovat ministři obrany států sedmadvacítky. Jemenští povstalci hútíové nedávno pohrozili dalšími útoky na americké a britské válečné lodě, které hlídkují a chrání přepravní lodě v Rudém moři, píše agentura Reuters.

„Doufám, že bude možné misi zahájit 17. února,“ řekl novinářům Borrell. Podle něj žádný z členských států vzniku mise nebrání, ačkoliv ne všechny země EU se do ní zapojí. Během středy se bude v Bruselu mimo jiné jednat o tom, jaké lodě se zúčastní operací v Rudém moři a která země bude misi velet. Diskuse u pracovního oběda by se měl účastnit také generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Výhrady k záležitosti mise EU má hlavně Španělsko. Naopak Dánsko na rozhodnutí z Bruselu nečekalo a do oblasti Rudého moře už v pondělí vyslalo jednu ze svých fregat. Ta podpoří vojenskou misi, kterou nyní vedou Spojené státy. „Nesdílím přesvědčení některých zemí, že to konflikt ještě vyhrotí. Naopak si myslím, že je důležité povstalce porazit,“ podotkl dánský ministr obrany Troels Lund Poulsen.

V oblasti působí mimo jiné také americké a britské vojenské lodě, které brání útokům na civilní námořní dopravu. Jemenští povstalci ve středečním prohlášení pohrozili dalšími útoky na vojenské lodě Spojených států a Velké Británie. Podle nich tato plavidla vedou agresi proti Jemenu.

Spojené státy a Velká Británie totiž v uplynulých týdnech opakovaně v odvetě za útoky na obchodní lodě bombardovaly pozice povstalců v Jemenu. Západní státy se shodují, že je nutné zaručit právo na volnou plavbu Rudým mořem, které je významnou celosvětovou obchodní trasou.

Hútíové zaútočili na americkou loď

Hútíové tvrdí, že v noci na středu vypálili několik raket na americkou vojenskou loď USS Gravely. Velitelství amerického námořnictva uvedlo, že plavidlo sestřelilo jednu raketu, která však nezpůsobila žádné škody ani oběti.

Hútíové, kteří mají podporu Íránu, na plavidla útočí od loňského listopadu v souvislosti s konfliktem mezi Izraelem a teroristickým hnutím Hamás v Pásmu Gazy. Tvrdí, že jejich konání je reakcí na podporu, kterou některé země poskytují izraelské vládě. Některé významné přepravní společnosti oznámily, že pro část svých námořních spojů využívají alternativní trasu kolem jižního cípu Afriky.

Například v jemenském přístavu Aden, který povstalci nedrží pod kontrolou, podle místních obyvatel kvůli hútíjským útokům v Rudém moři kolabuje obchod. „Hútíové říkají, že podporují Palestinu. Všichni podporujeme Palestinu, ale nikdo by neměl útočit na mezinárodní lodě. Ty přece znamenají peníze,“ uvedl člen místní pobřežní stráže.