Milion Chilanů pochodoval proti nerovnosti. Prezident ohlásil změny ve vládě

Asi milion lidí se v Chile zapojil do mírného pochodu proti nerovnosti. Lidé mávali vlajkami, mlátili do hrnců a volali po vládních reformách. Prezident Sebastián Piňera prohlásil, že rozumí hlasu ulice; později dodal, že obmění vládní kabinet. Zemí v posledních dnech zmítaly nepokoje provázené násilnostmi.

Prezident Piňera v reakci na rozsáhlé protesty ohlásil obměnu kabinetu. Slíbil rovněž, že v neděli zruší výjimečný stav, pokud to okolnosti dovolí. „Požádal jsem všechny ministry o podání demise, aby bylo možné vytvořit novou vládu,“ citovala prezidenta agentura AFP.

Piňera sice neposkytl podrobnosti o podobě vládních změn, dokument získaný agenturou Reuters nicméně naznačuje, že prezident plánuje výměnu šéfů nejméně devíti ministerstev, včetně ministerstva vnitra, obrany či hospodářství.

Největší protesty za tři dekády

Podle některých komentátorů představují páteční protesty zřejmě největší shromáždění lidí v zemi od konce režimu diktátora Augusta Pinocheta v roce 1989. „Všichni jsme se změnili. Dnešní radostný a mírný pochod, v němž Chilané žádali spravedlivější a jednotnější Chile, otevírá nadějnou cestu do budoucnosti,“ napsal k tomu prezident.

Mnozí demonstranti však žádali jeho rezignaci. „Chceme spravedlnost, poctivost a etickou vládu,“ prohlásil jeden z nich jménem Francisco Anguitar.

Guvernérka hlavního města Santiaga Karla Rubilarová označila pochod za historický. Zdůraznila, že se ho zúčastnilo přes pět procent obyvatel osmnáctimilionové země. Reprezentují podle ní sen o novém Chile. Pochody se uskutečnily ve většině velkých měst.

K protestu se připojili řidiči kamionů, kteří ochromili provoz na řadě silnic. V zemi nadále platí výjimečný stav a v ulicích šestimilionového Santiaga hlídkuje na 20 tisíc vojáků.

Pochod proti nerovnosti v Chile
Zdroj: Ivan Alvarado/Reuters

Evakuace parlamentu

Pochodu předcházela evakuace politiků a úředníků z budovy Kongresu. Protivládní aktivisté se do ní totiž pokusili násilně vniknout.

Násilné nepokoje otřásaly zemí týden. Zemřelo při nich 19 lidí a policie zatkla přes sedm tisíc demonstrantů. Vláda vyhlásila výjimečný stav a noční zákaz vycházení.

Nespokojenost vybuchla po zdražení jízdného v santiagském metru, které uvolnilo dlouhotrvající nelibost části společnosti s rozevíráním sociálních nůžek. Ty jsou v zemi relativně široké. V žebříčku 164 zemí světa podle Giniho koeficientu sledujícího rozdělení příjmů je Chile 25. nejméně rovnostářskou zemí, uvádí Světová banka. Pro srovnání: Česko je páté nejrovnostářštější.

Oznámení prezidenta Piňery z poloviny tohoto týdne, že vláda mimo jiné zvýší minimální mzdu či zruší nedávné zvýšení cen elektřiny, k uklidnění nepokojů nestačilo. Různorodé protestní hnutí, které nemá jednoznačné vůdce, se stále zvětšuje.