Matka se v Kyjevě po roce setkala s dcerou, kterou odvezli do Ruska

Události ČT: Unesené ukrajinské děti (zdroj: ČT24)

Nekonečné čekání a nejistota uprostřed mlhavého Kyjeva provázela vyhlížení jedenáctileté dcery paní Oksany. Dívku bez jejího vědomí okupanti odvezli do Ruska. Nyní se opět setkaly. Jejich příběh sledovala v hlavním městě Ukrajiny zpravodajka ČT Barbora Maxová.

Boj o svoji dceru Oksana nevzdala. Po dlouhý měsících se konečně setkaly. „Skoro rok jsem ji neviděla,“ říká.  

Matka s dcerou Jevou žily v Charkovské oblasti ve Vovčansku, který od počátku invaze okupují ruské jednotky. Ve městě Jeva zůstala s bratrem Oksany. Mladá žena s nimi být nemohla, slouží v armádě a musela na frontu.

Rodinný rozkol

Bratr Oksany začal sympatizovat s Moskvou a se sestrou se názorově rozešel. Její dceru odvezl do Belgorodské oblasti v Rusku v době, kdy Oksana bezmocně ležela zraněná v nemocnici. Po propuštění podala trestní oznámení a obrátila se na humanitární organizaci.

„Byly to těžké rozhovory, těžká operace,“ vzpomíná Miroslava Charčenko z organizace Save Ukraine. Jeva je jedním z dvaceti dětí, které se podařilo z Ruska na Ukrajinu dostat zpátky, uvádí zpravodajka. Dodává, že děti mají za sebou vyčerpávající cestu. V autobuse strávily deset dní. Z Ruska se na Ukrajinu musely vydat přes Bělorusko a Polsko.

Dcera Oksany byla jediná z autobusu, kdo v Rusku žil u příbuzných. Ostatní skončily v dětském táboře. Ruská propaganda v televizi i na sociálních sítích opakovaně zveřejňuje videa, na kterých ukazuje deportované šťastné děti. Podle Kyjeva i lidskoprávních organizací se jedná o násilnou rusifikaci.

Jak se dostat zpět

Dostat děti zpět na Ukrajinu není jednoduché. Kyjev o jejich návratu organizovaně nejedná a vše závisí na rodinách. „Matky musí přijet do tábora v Ruské federaci. Vyběhne jejich dítě, řekne, že je to jejich máma. Pokud souhlasí rodný list s údaji v občanském průkazu, tak děti vydají,“ vysvětlila právní expertka Regionální organizace pro lidská práva Kateryna Raševská.

Kolik ukrajinských dětí skončilo v Rusku není jasné, uvedla Maxová. Dodala, že podle aktivistů jich může být i víc než 600 tisíc. Zpět se zatím podařilo dostat jen zhruba tři stovky.