Maso z jatek v Polsku, kde se porážely nemocné krávy, nebylo vyvezeno do zahraničí, tedy ani do České republiky. Jatka, kterých se kauza týká, jsou pod úředním dozorem uzavřena a dělá se v nich audit. České ministerstvo zemědělství o tom informovaly polské dozorové orgány.
Maso z nemocných krav se do Česka nedostalo, ujišťuje Polsko
„Žádné maso z těchto jatek nebylo exportováno mimo Polsko. Zítra (ve středu) bychom měli dostat další informace, v plánu mám rovněž schůzku s polskou velvyslankyní, po které budu chtít oficiální informace a seznam opatření, která polská strana přijme,“ sdělil český ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). Ten už v pondělí informoval, že hovězí maso z Polska je nyní pod důslednější kontrolou.
Polská veterinární správa (GIW) na internetových stránkách uvedla, že jatka, kde se nemocné krávy porážely, přišla o povolení k činnosti. Maso, které z nich pocházelo a u něhož nebylo prokázáno, že prošlo veterinární kontrolou, bylo staženo z prodeje. Zároveň veterinární správa nařídila kontroly na jatkách. „Kontroly se budou konat v úzké spolupráci s policií, dopravní inspekcí a prokuraturou,“ uvádí na svých internetových stránkách GIW.
Nemocný dobytek se na jatka navážel v noci
Na případ upozornila polská televize TVN24, podle níž někteří polští chovatelé prodávají majitelům jatek nemocné krávy, jejichž maso může ohrozit lidské zdraví. Jatka mají o maso zájem, protože výkupní cena je výrazně nižší než u zdravého dobytka a z jeho prodeje obchodníkům mají vyšší zisk.
Investigativní reportér natočil tuto nezákonnou praktiku skrytou kamerou. Nechal se zaměstnat na jatkách v Mazovském vojvodství na východě Polska a podílel se na porážkách zjevně nemocných kusů dobytka, které přivážely nákladní vozy takřka výhradně večer za tmy. Viditelně zkažené části jejich masa se potom odřezávaly a vyhazovaly. Během noci podle reportéra na jatkách zpracovali okolo patnácti kusů nemocného dobytka.
O jejich maso je mezi majiteli jatek zájem, protože zdravou krávu prodávají chovatelé za 2500 zlotých (15 tisíc korun), zatímco nemocný dobytek stojí přibližně pětinu této částky. Průměrně veliký podnik zpracovávající maso podle televize vydělá na zdravých krávách 350 tisíc zlotých ročně, zatímco na nemocných může mít čistý zisk až 2,5 milionu zlotých.
Polští producenti masa se rozsah problému snaží podle agentury Reuters bagatelizovat, zároveň ale dodávají, že by měl přitáhnout pozornost k systému veterinárních kontrol na jatkách. „Jde o problém jediné společnosti. Je to nepříjemné a je to odsouzeníhodné. Naštěstí jde o malá jatka a ostatních 99,9 procenta výroben masa je v pořádku,“ tvrdí šéf Sdružení polských řezníků a uzenářů Janusz Rodziewicz.
Polsko patří k hlavním evropským exportérům hovězího. Ročně vyprodukuje 560 tisíc tun hovězího, 85 procent z něho putuje na export, uvádí Reuters. Část masa míří i do České republiky.