Maďarsko může schválit vstup Švédska do NATO ještě v únoru, prohlásil Orbán

Maďarský parlament by mohl již koncem měsíce schválit žádost Švédska o vstup do Severoatlantické aliance. Podle agentury Reuters to prohlásil maďarský premiér Viktor Orbán. Maďarsko je poslední zemí, která dosud švédskou žádost o členství v NATO neratifikovala.

„Dobrou zprávou je, že náš spor se Švédskem bude již brzy vyřešen,“ nechal se slyšet předseda maďarské vlády. „Směřujeme k tomu, že na začátku jarního zasedacího období parlamentu budeme moci vstup Švédska do NATO ratifikovat,“ dodal.

Podle agentury Reuters by se maďarský parlament měl sejít 26. února. Orbán v sobotu řekl, že společně se švédským premiérem Ulfem Kristerssonem podnikli kroky „k obnovení důvěry“ mezi oběma zeměmi. O jaké kroky šlo, neupřesnil.

Švédsko podalo žádost o vstup do Aliance společně s Finskem v květnu 2022 v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu. Finsko se stalo členem NATO na začátku loňského dubna.

Švédský vstup do NATO vyžaduje souhlas všech 31 členských států. Dlouho bylo za největší překážku v procesu pokládáno Turecko, to ale připojení Švédska k NATO odsouhlasilo minulý měsíc.

Maďarský premiér Orbán, který na rozdíl od jiných představitelů aliančních zemí udržuje dobré vztahy s Ruskem, tvrdí, že vstup Švédska do NATO podporuje. Nicméně příslušný zákon je v maďarském parlamentu od poloviny roku 2022. Poslanci s ratifikací otálejí podle všeho i kvůli kritice od některých švédských politiků na adresu Budapešti, které se týkají zhoršování stavu demokracie v Maďarsku.

Orbán si přeje, aby přišel Trump a nastolil mír

Orbán ve svém sobotním projevu rovněž reagoval na skandál kolem sexuálního zneužívání, kvůli němuž před týdnem oznámila svou rezignaci prezidentka Katalín Nováková. Ta loni v dubnu omilostnila zástupce ředitele dětského domova, který nadřízenému pomáhal krýt jeho zneužívání deseti nezletilých chlapců.

Maďarský premiér označil rezignaci Novákové, která je jeho spojenkyní a členkou strany Fidesz, za „noční můru“. Zároveň ale podotkl, že se zachovala správně, a slíbil změnu příslušných zákonů. Podle Orbána není v případech zneužívání dětí prostor pro shovívavost.

Orbán a jeho strana Fidesz čelí největší krizi za čtrnáct let, co jsou u moci, uvádí agentura Reuters. V pátek v Budapešti demonstrovaly kvůli kontroverzní prezidentské milosti desítky tisíc lidí.

Maďarský premiér, jehož vláda čelí výtkám Evropské unie kvůli své migrační politice a omezování svobody médií či práv komunity LGBT+, v projevu také prohlásil, že letošní rok by mohl v Evropě i jinde přinést změny. „Opravdu bychom si přáli, aby se Donald Trump vrátil jako prezident (Spojených států) a... nastolil mír tady ve východní polovině Evropy,“ prohlásil Orbán.