Orbána opustil vlivný hráč, který teď ostře kritizuje premiérovo okolí. Další protesty chystá opozice

Horizont ČT24: Problémy Orbánova Fideszu (zdroj: ČT24)

Maďarský premiér Viktor Orbán musí řešit zatím nejvážnější vnitropolitickou krizi od svého návratu k moci před čtrnácti lety. Po konci dvou předních političek kvůli skandálu s milostmi teď vládnoucí Fidesz opustil i vlivný zákulisní hráč. Podnikatel Péter Magyar nejenže náhle odstoupil z vedení státních firem, ale navíc velmi ostře kritizuje premiérovy blízké spolupracovníky. A opozice plánuje další protesty.

Vrcholnou politiku o víkendu pod tlakem demonstrantů opustily prezidentka Katalin Nováková, která zosobňovala vstřícnější a méně agresivní styl než premiér, a také bývalá ministryně spravedlnosti Judit Vargová. Ta se naopak nebála ostrých komentářů vůči Bruselu a i proto měla stát v čele kandidátky Fideszu v červnových volbách do europarlamentu.

Politický vaz jim zlomila jedna z pětadvaceti milostí, kterou hlava státu udělila během loňské návštěvy papeže. Až teď v únoru vyšlo najevo, že obhájkyně tradiční rodiny osvobodila muže, kterého soud potrestal za krytí sexuálního zneužívání mladých chlapců v dětském domově.

„Pokud prezident udělá chybu, měl by ji uznat a převzít za ni odpovědnost. A zvážit také odstoupení z funkce,“ uvedla Nováková při oznámení své abdikace.

Magyar: Milost požadovali Orbánovi lidé

Na omilostnění muže přitom tlačili zcela jiní lidé z okruhu premiéra Orbána, tvrdí exmanžel Vargové a vlivný člen strany Fidesz, podnikatel Péter Magyar.

„Ani minutu už nechci být součástí systému, v němž se skutečně odpovědní lidé skrývají za ženskými sukněmi, jejichž nositelkám se mohou smát do tváře, zatímco bez rozmyslu obětují ty, kteří na rozdíl od nich nikdy nepracovali pro své vlastní hmotné zájmy, ale pro dobro své země a svých krajanů,“ napsal v prohlášení jen několik minut poté, co se jeho exmanželka stáhla z veřejného života.

Důležitý zákulisní hráč se sám okamžitě vzdal funkcí ve dvou společnostech, kde má stát významný podíl, konkrétně v bance a v ředitelství silnic a dálnic. Denně pak Magyar na Facebooku ukazuje na ty, kdo podle něj díky současnému režimu nemístně vydělávají, třeba na Orbánova zetě nebo mluvčího.

Nedělní rozhovor s ním má na YouTube už skoro jeden a tři čtvrtě milionu zhlédnutí. „Je normální, aby půlku země vlastnilo jen pár rodin? Nemyslím si to,“ řekl v něm podnikatel.

Orbánovi blízcí nařčení odmítají, opozice chystá protesty

Většina Magyarem zmiňovaných mužů zatím nařčení odmítla nebo nekomentovala. Jindy velmi komunikativní premiér zveřejnil jen krátké prohlášení na sociálních sítích. „Nemůže být žádná milost pro pedofily. To je moje osobní přesvědčení,“ uvedl Orbán.

Protestům maďarský premiér nečelí poprvé. Dosud se ale neocitla v tak velkém ohrožení jeho vlastní důvěryhodnost, a to i proto, že svou politiku postavil mimo jiné na ochraně rodiny a křesťanských zásadách. Jeho kritici svolávají demonstrace na pátek. Premiér nejspíš odpoví nejpozději v sobotu, kdy pronese tradiční řeč o stavu země.

Jde o největší krizi strany Fidesz od roku 2010, Orbán ji ale v premiérském křesle přežije, míní ředitelka pro výzkum z Asociace pro mezinárodní otázky Pavlína Janebová.

„Fidesz má v Maďarsku velký vliv na velkou část médií, takže Orbán může ovlivnit, jak se o těchto věcech budou dozvídat obyvatelé. Orbán je velmi dovedný politik, který už ve své kariéře čelil několika závažným krizím. Všechny je zvládnul a ještě z nich vyšel posílen, jako například před volbami do parlamentu v roce 2022, před kterými Rusko napadlo Ukrajinu, což se jevilo jako kritická situace,“ uvedla v Horizontu ČT24 analytička.