Londýn dal Paříži ultimátum dvou dní na ukončení sporu o rybolov

Londýn v pondělí postavil Paříž před ultimátum ohledně ukončení sporu o rybolov. Pokud nebude vyřešen do 48 hodin, spustí Británie mechanismus na urovnávání sporů v dohodě o brexitu a bude požadovat kompenzace. Zpravodajské televizi Sky News to řekla britská ministryně zahraničí Liz Trussová. Francie naopak předtím pohrozila, že pokud se spor nepodaří vyřešit, zavede od úterka cílená opatření, jako jsou přísnější kontroly britského zboží přicházejícího do Francie nebo uzavření francouzských přístavů pro britské rybářské lodě.

„Tento problém musí být vyřešen během příštích 48 hodin,“ varovala Trussová. „Přestaňte hrozit britským rybářským člunům. Přestaňte hrozit přístavům v Lamanšském průlivu. A přijměte to, že máme plné právo udělovat spěšné rybářské licence v souladu s obchodní dohodou,“ řekla ministryně.

Francie Británii vytýká, že znevýhodňuje francouzské rybáře při vydávání povolení k rybolovu v britských vodách. Francie oznámila, že od úterý uzavře některé své přístavy pro britské čluny a bude přísněji kontrolovat rybáře ze Spojeného království, pokud nebude spor vyřešen. Více kontrolovány mají být také kamiony. Londýn francouzská obvinění odmítá a hrozí protiopatřeními, která by se dotkla celé Evropské unie.

Francouzský prezident Emmanuel Macron se domnívá, že míč je na britské straně. V neděli večer na okraj summitu skupiny největších ekonomik G20 v Římě varoval, že pokud Britové nepodniknou žádné výrazné kroky, bude muset Francie od úterý přistoupit k opatřením.

„Francouzi se chovají nečestně, není to v souladu s obchodní dohodou. A pokud se někdo chová nečestně v obchodní dohodě, máte právo proti nim podniknout kroky a požadovat nějaká kompenzační opatření. A to učiníme, pokud Francie neustoupí,“ prohlásila v pondělí Trussová.

Za vše může brexit

Britsko-francouzský spor o rybolov se vystupňoval minulý týden, když francouzské úřady zadržely britskou loď, která podle nich lovila poblíž ústí řeky Seiny bez patřičného povolení. Londýn v souvislosti s incidentem hovořil o porušení mezinárodního práva. Britský premiér Boris Johnson už v sobotu nevyloučil, že proti Francii podnikne jeho vláda případné právní kroky.

Konflikt začal odchodem Británie z Evropské unie. Obě strany se tehdy dohodly, že evropští rybáři mohou nadále lovit v britských teritoriálních vodách, pokud prokážou, že v nich lovili i před brexitem.

Podle Francie má ale Spojené království příliš vysoké požadavky na dokumentaci a velkou část žádostí francouzských rybářů zamítá. Britové tvrdí, že vyhověli 98 procentům žádostí z EU. Podle francouzské vlády ale chybí asi polovina licencí, na které mají podle Paříže francouzské posádky nárok.