Litevským prezidentem bude dál Nauséda, premiérka přiznala porážku

Litevská premiérka Ingrida Šimonytéová přiznala porážku v prezidentských volbách, ve kterých vyzvala současnou hlavu státu Gitanase Nausédu. Průběžné výsledky ukazují, že výrazně zaostává za svým politickým soupeřem, napsala agentura Reuters. Podle serveru Delfi má Nauséda po sečtení hlasů ve více než dvou třetinách volebních místností přes osmdesát procent.

„Chtěla bych poblahopřát zvolenému prezidentovi Litvy,“ uvedla vpodvečer šéfka litevské vlády, podle níž je výsledek už jasný, byť nejsou ještě sečteny všechny hlasy nedělního druhého kola prezidentských voleb. Nauséda byl favoritem voleb, v prvním kole dostal 44 procent hlasů, Šimonytéové svůj hlas dalo tehdy necelých dvacet procent voličů.

Oba politici se utkali ve druhém kole prezidentské volby už před pěti lety. Tenkrát bývalý bankéř Nauséda porazil političku Šimonytéovou se ziskem téměř dvou třetin hlasů, obdržel necelých 66 procent hlasů.

Prezidentské volby se konaly v době, kdy pokračuje ruská agrese proti Kyjevu. Pobaltská země, kde žije 2,8 milionu obyvatel a která je členem Evropské unie i NATO, je od začátku otevřené ruské války proti Ukrajině v roce 2022 pevným spojencem Kyjeva. Stejně jako ostatní státy v Pobaltí se Litva obává, že by mohla být dalším cílem Moskvy, podotkla agentura Reuters.

Prioritami obou je obrana

Oba prezidentští kandidáti se shodovali na potřebě navyšovat výdaje na obranu alespoň na tři procenta HDP, přičemž letos země plánuje investovat do obrany 2,75 procenta. V litevském zřízení prezident podle agentury AFP odpovídá za obrannou a zahraniční politiku. I v těchto oblastech ale musí spolupracovat s vládou a parlamentem.

Volební soupeři se však střetli v jiných otázkách včetně postoje k sexuálním menšinám. Šedesátiletý prezident se profiluje jako zastánce tradičního sociálního státu. Devětačtyřicetiletá Šimonytéová je sice konzervativní ve fiskální politice, v oblasti lidských práv však zastává spíše liberální postoje. V předvolební kampani tvrdila, že by si v litevské společnosti přála více tolerance.