Líté boje o Bachmut pokračují. Ruská armáda zlepšila spolupráci s wagnerovci

Rusko zintenzivnilo ofenzivu u Bachmutu a zkvalitnilo spolupráci mezi svou armádou a žoldnéřskou Wagnerovou skupinou. Vyplývá to z hlášení britské vojenské rozvědky. Ukrajinský generální štáb pokračující těžké boje kolem města potvrdil, ale zároveň oznámil, že vojáci odrazili ruské útoky jak v Bachmutu, tak na dalších místech východní fronty.

Ukrajinská armáda dle hlášení britské vojenské rozvědky stále drží západní část Bachmutu, ale během posledních 48 hodin byla vystavena velmi intenzivní dělostřelecké palbě.

„Wagnerova skupina pokračuje v klíčovém postupu skrze střed města, zatímco armáda prostřednictvím vzdušných sil jistí severní a jižní křídlo,“ oznámili Britové ve svém pravidelném hlášebí o situaci na frontě.

V podobném duchu hovořil v rozhovoru pro Českou televizi také Jiří Šedivý, bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR.

Studio ČT24: Jiří Šedivý k aktuální situaci na Ukrajině (zdroj: ČT24)

„Je evidentní, že Rusové obchází Bachmut ze severu i z jihu. Jsou de facto pány nad situací na většině území kolem města. Ukrajinci by měli zvážit, do jaké míry ho má smysl ještě bránit. Je to dilema, které musí vyřešit, ale podle mě Bachmut v současnosti ztrácí význam, který měl v minulosti,“ řekl Šedivý, jenž mimo jiné připomněl fakt, že značnou část wagnerovců tvoří naverbovaní vězni.

„Jestli tam padne deset, sto nebo tisíc vězňů, je Rusům víceméně jedno. Jejich armáda je tím alespoň částečně chráněna před velkými ztrátami. Výsledek proto nemusí být ani zdaleka tak pozitivní, jak se před očekávanou ukrajinskou protiofenzivou velmi často deklaruje,“ dodal Šedivý.

Ukrajinci mají problémy se zásobováním

Britská vojenská rozvědka dále uvádí, že ukrajinskou armádu v Bachmutu sužují problémy se zásobováním, což vede ke stažení z některých pozic. Naopak zásobování Rusů prostřednictvím jednotek vzdušných sil podle Britů naznačuje růst jejich role v budoucích vojenských operacích.   

„Nepřítel se nevzdává svých plánů na okupaci našeho území, nehledě na značné ztráty. Nadále soustřeďuje hlavní úsilí na postup u zejména Lymanu, Bachmutu, Avdijivky a Marjinky. Nejtvrdší boje pokračují o Bachmut a Marjinku,“ potvrdilo ukrajinské velení v ranní svodce o situaci na bojišti s tím, že Rusové podnikli útoky u obcí Bohdanivka a Predtečyne nedaleko Bachmutu. 

Analytici amerického Institutu pro studium války (ISW) ale upozorňují, že ruská armáda už za současného stavu nezvládá vést několik útočných operací najednou a soustřeďuje se výhradně na dobytí Bachmutu. Odvolávají se mimo jiné na vyjádření generála Oleksije Hromova z ukrajinského generálního štábu o přesunu ruských vojsk od Avdijivky k Bachmutu, což odpovídá dřívějším hodnocením ISW.

K situaci kolem okupovaného Bachmutu se vyjádřila také náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. „Nepřítel zde používá nejprofesionálnější jednotky a den co den podniká čtyřicet až padesát útočných operací za použití dělostřelectva i vzdušných sil,“ napsala na Telegramu.  

Šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin se během týdne nechal slyšet, že jeho vojáci mají v držení osmdesát procent Bachmutu, což ale ukrajinská armáda krátce nato dementovala a v pátek odpoledne zveřejnila na Facebooku video, které podle ní zachycuje pouliční boje v okupovaném městě.

„Jsou na něm vidět příslušníci 1. mechanizovaného praporu 3. samostatné útočné brigády,“ popsala armáda. Situaci na bojišti ale není možné nezávisle ověřit. 

V Avdijivce nestojí žádná budova

Jak už bylo zmíněno, líté boje pokračují i Avdijivce, která se nachází zhruba sto kilometrů od Bachmutu.

Vedoucí vojenské správy města Vitalij Barabaš potvrdil, že v Avdijivce už nestojí žádná budova. „Opravovat ale budeme až po konečném vítězství,“ zdůraznil.  

„Ve městě zůstává 1820 obyvatel včetně dvou dětí, které hledáme, ale rodiče je před námi vzhledem k povinné evakuaci dětí schovávají. Nechtějí se jich vzdát,“ konstatoval Barabaš.

Rozhovor s ukrajinským velitelem v Avdijivce (zdroj: ČT24)

Vojákům dle jeho názoru nejvíce schází pitná voda, kterou zatím berou z vrtů. „Až začne léto, její potřeba výrazně stoupne,“ dodal Barabaš a poukázal na fakt, že město je víceméně 24 hodin denně ostřelováno.

Zelenskyj vyhlíží import zbraní

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a další vysocí úředníci země i proto naléhají na spojence, aby zaslali ještě více zbraní. Kyjev doufá, že dodávka vojenského arzenálu umožní zahájit velkou protiofenzivu ještě letos.

„Těšíme se na slíbenou dodávku zbraní. Přibližujeme se vítězství, jak jen to je možné,“ prohlásil Zelenskyj ve čtvrtečním projevu.