Letadlo americké viceprezidentky Harrisové zpozdil záhadný havanský syndrom

Odlet americké viceprezidentky Kamaly Harrisové na návštěvu Vietnamu se o tři hodiny zpozdil kvůli obavám z takzvaného havanského syndromu. Americké velvyslanectví v Hanoji viceprezidentku informovalo o „neobvyklém zdravotním incidentu“.

Americká ambasáda v Hanoji vydala prohlášení, že Harrisová nakonec do Vietnamu odletěla po „pečlivém zhodnocení situace“. Jako důvod zdržení ambasáda uvedla dva „neobvyklé zdravotní incidenty“ u svých amerických zaměstnanců. Bližší podrobnosti nesdělila, neuvedla ani, kdo tyto zdravotní problémy měl.

Mluvčí Bílého domu Jen Psakiová později uvedla, že z Vietnamu byl před odletem Harrisové hlášen případ „havanského syndromu“, zatím ale není potvrzen. Úřady podle ní hlášený incident berou vážně, situaci vyhodnotily a považují návštěvu viceprezidentky ve Vietnamu za bezpečnou.

Havanský syndrom je označení pro dosud nevysvětlené zdravotní potíže amerických diplomatů, jejich příbuzných či personálu zastoupení USA v cizině, které byly poprvé zaznamenány v kubánské metropoli koncem roku 2016, v médiích se kauza objevila v roce 2017.

Někteří američtí a kanadští diplomaté či jejich příbuzní si tehdy stěžovali na zdravotní problémy po krátkém pobytu v Havaně v domech diplomatů a dvou hotelech. Hovořili o poškození sluchu, bolestech hlavy, závratích či poruchách spánku. Mnozí tvrdili, že slyšeli vysoké šumivé zvuky.

Některá americká média začala okamžitě spekulovat o akustických útocích kubánských tajných služeb či o otravě jedem či biologickou zbraní. Tehdejší americký prezident Donald Trump incidenty označil za velmi neobvyklý útok, za nějž je zodpovědná kubánská komunistická vláda, a USA tehdy stáhly víc než polovinu diplomatického personálu z Havany.

Nevysvětlené komplikace

Příčinu zdravotních problémů amerických a kanadských diplomatů se dosud nepodařilo vysvětlit, lékaři ale vyloučili, že by šlo o otravu či virové onemocnění. Západní média informovala o několika vědeckých studiích, které vykládaly příčinu různě.

Podle některých expertů mohlo jít například o vedlejší účinek špatně sestaveného odposlouchávacího zařízení. Dva vědci z univerzit v Kalifornii a britském Lincolnu z analýzy nahrávky pořízené diplomaty na Kubě usoudili, že za záhadnými zvuky mohli být cvrčci.

Případy „havanského syndromu“ se posléze objevily u diplomatů a zaměstnanců na zastoupeních USA v Číně, Rusku, Kolumbii či Uzbekistánu a letos v červenci i ve Vídni. Tento měsíc oznámilo americké ministerstvo zahraničí podezření na několik takových případů v Německu.