Ve Švédsku prokázali první případ nákazy závažnější variantou mpox mimo Afriku

Ve Švédsku byl prokázán jeden případ nákazy nemocí mpox, dříve známé jako opičí neštovice, a to závažnější variantou viru označovanou jako Clade I. Ve čtvrtek to oznámil švédský ministr zdravotnictví Jakob Forssmed, informovala agentura Reuters. Je to první případ mimo Afriku. Ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlásila celosvětové ohrožení veřejného zdraví v souvislosti s výskytem mpox. V Česku je vakcín proti mpox dostatek, uvedlo české ministerstvo zdravotnictví.

Ministr Forssmed uvedl, že se ve Švédsku objevila závažnější varianta viru označovaná jako Clade I. Případ byl diagnostikován v okolí Stockholmu, nemocná osoba dříve žila v postižené oblasti v Africe, uvedla na tiskové konferenci ředitelka Agentury pro veřejné zdraví Olivia Wigzellová.

Ministr veřejnost ujistil, že zásoby vakcín v zemi jsou dostatečné a není třeba přijímat žádná další bezpečnostní opatření, napsal server Omni. Už v úterý Africká unie vyhlásila nejvyšší stupeň ohrožení veřejného zdraví na celém kontinentu.

Mpox je virové onemocnění, které se přenáší ze zvířat na člověka, ale také těsným fyzickým kontaktem s osobou nakaženou virem. Od ledna 2022 se v šestnácti afrických zemích objevilo 38 465 případů mpoxu a 1456 nakažených zemřelo. Letos je případů ve srovnání s loňským rokem o 160 procent více. Nejpostiženější je Kongo.

Doporučení ministerstva zdravotnictví

České ministerstvo zdravotnictví prohlásilo, že lidé, kteří cestují do afrických zemí, kde byla nákaza dosud hlášená, by měli vhodnost očkování nebo další prevence konzultovat v některém z center očkování a cestovní medicíny. Samotné očkování je možné absolvovat v deseti centrech ve většině krajů.

Podle dosud platných doporučení by se měli nechat očkovat lidé, kteří mají sex s více partnery, muži mající sex s muži a užívající léky jako prevenci nákazy HIV nebo osoby, které žijí v domácnosti s HIV pozitivním. Vakcína se podává také lidem, kteří byli s někým nakaženým nemocí mpox v kontaktu. Podle dat WHO tvořili v předchozích vlnách přes devadesát procent nakažených muži mající sex s muži. Pro běžnou populaci je riziko hodnoceno jako nízké.