Kvůli bouři Sabine zastavují v Německu veškerou dálkovou železniční dopravu

Kvůli příchodu bouře Sabine se Německé dráhy (DB) rozhodly v zemi zastavit veškerou dálkovou dopravu. Vlaky zůstávají z bezpečnostních důvodů stát na nejbližším nádraží na své trase. Meteorologové vyhlásili v zemi druhý nejvyšší stupeň výstrahy, na jihozápadě Německa platí dokonce nejvyšší stupeň. Stovky spojů už zrušily i aerolinky. Ve Velké Británii byla kvůli orkánu omezena doprava, na některých místech Anglie způsobila bouře doprovázená prudkými lijáky záplavy. Pařížské úřady vyzvaly lidi, aby nevycházeli ven. Varování před extrémně silným větrem platí také v Česku.

Německá meteorologická služba DWD vydala kvůli blížící se bouři Sabine pro velkou část země druhou nejvyšší výstrahu ze čtyř možných. V části Černého lesa (Schwarzwald) platí dokonce nejvyšší stupeň varování.

Živel, který už naplno zasáhl západ a sever země, si zatím vyžádal jednoho těžce zraněného. Podle rozhlasové a televizní stanice WDR jím je šestnáctiletý mladík, na kterého v lese u Paderbornu v Severním Porýní-Vestfálsku spadla větev stromu.

Bouře nejdříve zasáhla pobřeží Severního moře a během dne se vítr rozšířil na celé území. Na hoře Brocken v pohoří Harz meteorologové v podveřer zaznamenali nárazy větru o rychlosti 156 kilometrů v hodině, místy dosahuje vítr dokonce 180 kilometrů za hodinu.

Podle klasifikace DWD je Sabine zimním orkánem, který se objevuje zhruba jednou za dva roky. Tak silná jako orkán Kirill, který zasáhl Evropu v roce 2007, nebo orkán Lothar (v roce 1999), ale Sabine podle meteorologů nebude.

Situace na letišti v Düsseldorfu
Zdroj: David Young/ČTK/DPA

Sabine zastavila vlaky, Eurowings nechá na zemi všechna svá letadla

Železniční dopravce Deutsche Bahn (DB) se kvůli bouři rozhodl od 18:00 zastavit všechny své vlaky na dálkových trasách. Vlaky končí jízdu na velkých nádražích, dálkové spoje nevyjedou minimálně do pondělních deseti hodin dopoledne. Zrušeny byly i přímé železniční spoje mezi Berlínem a Prahou.

Cestující, kteří se nedostanou tam, kam potřebují, dostanou poukazy na hotel nebo budou mít možnost přenocovat ve speciálních vlacích na nádražích.

Ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko od půl šesté nejezdí ani vlaky na regionálních tratích. Společnost Deutsche Bahn zprovoznila bezplatnou infolinku, na kterou se mohou cestující obrátit.

Bouře už také způsobila několik železničních nehod. Vlak z Amsterdamu do Berlína s asi 300 cestujícími krátce za německými hranicemi narazil do spadlého stromu. Po dvou hodinách mohl v jízdě pokračovat, do Berlína ale během neděle nedojede. Na trati mezi Magdeburgem a Desavou zase uvízl kvůli spadlému stromu vlak Intercity. Díky zásahu pracovníků DB, kteří spadlý kmen odstranili, mohl v jízdě zhruba po 50 minutách pokračovat.

Spadlé stromy blokují i některé regionální tratě. V Hamburku do stromu narazila zdejší nadzemní dráha, zranění podle německých médií nejsou. Popadané stromy komplikují také silniční dopravu, některé dálnice jsou kvůli spadlým stromům uzavřeny. Na severu Německa je kvůli Sabine přerušené lodní spojení s řadou ostrovů.

S potížemi se potýkají i německá letiště. S výpadkem prakticky všech letů až do odpoledních hodin počítá v pondělí letiště v Mnichově, lety ruší i Frankfurt. Letiště v Kolíně nad Rýnem vyzvalo cestující, aby si u svých leteckých společností zkontrolovali, zda jejich let startuje podle plánu. S rušením letů počítají i v Hannoveru, Brémách a Hamburku.

Společnost Eurowings kvůli extrémnímu počasí zrušila veškeré lety z Hamburku, Berlína, Hannoveru, Dortmundu, Düsseldorfu, Kolína a Stuttgartu. Výpadky už pocítila i Praha, kam nedorazily dva německé spoje z Kolína nad Rýnem a Düsseldorfu. Zrušeny jsou i některé pondělní spoje. Cestující se nemají na dotčená letiště vůbec vydávat, své lety si mohou bezplatně zarezervovat na jiný termín.

V pondělí v některých částech země zůstanou uzavřené školy, týká se to například velkých měst v Severním Porýní-Vestfálsku, Hesensku a Bavorsku.

Kvůli nepříznivému počasí byl odložen odpolední zápas německé fotbalové ligy mezi Mönchengladbachem a Kolínem nad Rýnem. „Protože nelze zaručit bezpečný pohyb fanoušků po zápase, společně s městem, hasiči, policií a německou fotbalovou ligou jsme se rozhodli zápas zrušit,“ oznámil domácí fotbalový klub. Náhradní datum utkání oznámí Bundesliga příští týden.

Bouře, která se přihnala do Evropy, se v různých zemích jmenuje jinak. V Německu je to Sabine, ve Velké Británii, Nizozemsku nebo Irsku Ciara.

Se jménem Ciara přišel britský meteorologický ústav. Odborníci vybírají pro bouře jednoduchá jména, aby to usnadnilo komunikaci s veřejností.

V Německu je od roku 2002 možné, aby si lidé názvy tlakových níží a výší za poplatek „rezervovali“ u Ústavu meteorologie berlínské Svobodné univerzity. Objednat si jméno pro tlakovou výši stojí asi 356 eur (8913 korun), pro níži necelých 237 eur (5934 korun). Letos nesou níže ženská jména, název současné bouře pochází od jisté Sabine Kaufmannové.

S nápadem dávat tlakovým nížím a výším jména přišla v Německu v roce 1954 tehdejší studentka a pozdější hlasatelka předpovědi počasí Karla Wegeová. Navrhla, aby níže nesly ženská jména, výše mužská.

Tento zvyk se udržel do roku 1998, kdy narazil na odpor feministek. V reakci na to meteorologové používání mužských a ženských jmen pro označování tlakových výší a níží střídají.

Orkán Ciara
Zdroj: Reuters

V Británii jsou záplavy a desítky tisíc odběratelů bez proudu

Orkán na západním pobřeží Velké Británie provázel intenzivní déšť a prudké poryvy větru. Vítr místy dosahoval rychlosti až 144 kilometrů za hodinu. „Meteorologové už hlásili i sílu větru v nárazech téměř 150 kilometrů v hodině,“ přiblížil v neděli odpoledne spolupracovník ČT v Londýně Ivan Kytka.

V hrabství Yorkshire, které bylo orkánem zřejmě zasaženo nejvíc, došlo k záplavám. „V korytech říček a řek tam uvízla osobní auta. Ale zatím nejsou hlášeny výraznější hmotné škody, nebo dokonce oběti na životech. Británie měla dost času se na vichřici připravit a zdá se, že to lidé vzali vážně,“ dodal Kytka. 

Ivan Kytka: Velká Británie se na orkán připravila, větší škody nejsou hlášeny (zdroj: ČT24)

V Londýně bylo preventivně uzavřeno všech osm královských parků. „To za téměř 30 let, které zde pobývám, nepamatuji,“ podotkl spolupracovník ČT.

Zhruba 10 tisíc irských domácností a podniků přišlo kvůli bouři o elektrický proud, tamní meteorologická agentura varovala před záplavami v pobřežních oblastech.

Na mnoha místech bouře přerušila železniční dopravu, dráhy se potýkají se zpožděními a rušením spojů. Některé mezinárodní i domácí lety musela kvůli silnému větru zrušit velká letiště v okolí Londýna, tedy Heathrow, Gatwick a Standstad.

Přerušen je také provoz některých trajektů v Irském moři i mezi Británií a kontinentální Evropou.

Zaplavené anglické město Appleby-in-Westmorland
Zdroj: ČTK/PA/Owen Humphreys

Rekordně rychlý let z New Yorku do Londýna

Letadlo aerolinek British Airways hnané silným větrem dokonce urazilo trasu z New Yorku do Londýna za rekordně krátkou dobu, 4 hodiny a 56 minut. Podzvukový stroj během letu překonával i rychlost 1300 kilometrů v hodině.

Situace ve Velké Británii by se měla zklidnit během nedělního večera a noci na pondělí. „Ale pro sever Anglie, část Skotska a Severního Irska přichází varování, že větrnou bouři nahradí silný pokles teplot, mrazy a v některých místech sníh. A vezmete-li v úvahu, že Britové, Skotové ani Irové nejsou zvyklí jezdit na náledí a neznají zimní pneumatiky, může to zítra (v pondělí - pozn. red.) znamenat další kalamitu na silnicích,“ řekl Ivan Kytka.

Bouře na deset minut přerušila také vysílání rozhlasové stanice BBC. Stalo se tak zrovna ve chvíli, kdy moderátorka v dopoledním vysílání mluvila o klimatické změně, poznamenal britský deník Metro.

Události: Větrná smršť zastavila v Německu vlaky, v Británii způsobila záplavy (zdroj: ČT24)

Pařížané nemají vycházet

Orkán Ciara už napáchal škody také ve Francii. Jsou hlášeny výpadky proudu, ve 42 severofrancouzských departementech včetně Paříže a jejího okolí platí oranžový, tedy druhý nejvyšší stupeň meteorologické výstrahy. Úřady ve francouzské metropoli vyzvaly místní obyvatele i turisty, aby v zájmu své bezpečnosti nevycházeli z domů, napsala agentura AP.

I přímo v Paříži už zanechal silný vítr stopy, neboť zde v podvečer poničil park ve čtvrti Buttes-Chaumont nebo cirkusový stan na západě metropole, z něhož byli následně návštěvníci evakuováni. Oficiální twitterový účet pařížských letišť předtím varoval, že kvůli extrémním povětrnostním podmínkám je i zde třeba počítat se zpožďováním letů.

Už během odpoledne severozápad Francie bičovaly nárazy větru o rychlosti přesahující 100 kilometrů v hodině a na pobřeží se vyskytly vlny vyšší než pět metrů. V přístavu v Calais přerušili provoz stejně jako na druhé straně Lamanšského kanálu v Doveru. Francouzská meteorologická služba očekává v noci vichřici s větrem o síle až 130 kilometrů v hodině a varuje před „záplavovými vlnami“.

Kromě Paříže se na orkán připravovaly také úřady v Lille na samém severu Francie, přičemž uzavřely parky a hřbitovy. Předčasně byly ukončeny trhy pod širým nebem.

Rozbouřené moře ve francouzském Wimereux
Zdroj: PASCAL ROSSIGNOL/Reuters

V Bruselu nejezdí část MHD, na most mezi Kodaní a Odense by neměla auta

V Belgii vítr o rychlosti až 130 kilometrů v hodině vyvrátil desítky stromů a na několika místech přerušil elektrické vedení. V centrální části Bruselu spadla na ulici část fasády ze dvou poschodí osmipodlažního domu, nikoho však naštěstí nezasáhla.

V belgické metropoli zakázaly úřady vstup do všech parků, nejezdí část veřejné dopravy, v celé zemi nabírají velká zpoždění vlaky. Policie vyzvala řidiče, aby se na silnice pouštěli jen v nejnutnějších případech.

Před silným větrem varovali také meteorologové v Dánsku. Letiště v Kodani podle AP rušilo odlety a dánské úřady odrazovaly motoristy od jízdy po větších mostech včetně toho na dálnici z hlavního města do Odense.