Kvóty na pracovníky i rychlejší deportace. Francie v migrační politice přitvrdí

Události: Francie zavádí kvóty pro migranty a zpřísňuje azylovou politiku (zdroj: ČT24)

Francie v rámci balíčku imigračních opaření zavede kvóty na pracovníky ze zemí mimo Evropskou unii. Oznámil to premiér Édouard Philippe. Země také urychlí proces vyřizování žádostí o azyl a usnadní deportace zamítnutých žadatelů. Podle agentur má tento soubor opatření pomoci získat prezidentu Macronovi ty voliče, kteří se obávají migrace. Francouzská hlava státu se bude o znovuzvolení ucházet v roce 2022.

Francie chce podle předsedy vlády zpřísnit svůj postup vůči nelegální imigraci i zneužívání azylu. „Chceme převzít zpět kontrolu nad naší migrační politikou,“ prohlásil Philippe. Cílem migračního balíčku, který obsahuje dvě desítky opatření, je podle něj najít „správnou rovnováhu mezi právy a povinnostmi“.

Vyklizení pařížského tábora s migranty

Ministr vnitra Christophe Castaner pak oznámil, že Francie zrychlí azylové řízení i deportace odmítnutých žadatelů o azyl. Policie podle něj do konce roku také vyklidí provizorní tábořiště migrantů na východě Paříže, ve kterých v současnosti ve špatných podmínkách žije až tři tisíce lidí.

Loni požádalo o azyl ve Francii kolem sto dvaceti tisíc lidí. Podle úřadů část z nich jen kvůli možnosti léčby zdarma. Nově na ni budou mít žadatelé kromě urgentních případů nárok až po třech měsících pobytu.

Aby vláda vyvážila přísnější opatření, umožní i čistě ekonomickou migraci ze zemí mimo EU. „Samozřejmě, že tito migranti, přesněji ekonomičtí migranti, jsou pro nás velkým přínosem,“ říká majitel jedné z restaurací.

Úřady budou kvóty na základě potřeby určovat každý rok. Neměly by se ale moc lišit od současných zhruba 30 tisíc pracovních povolení. Poptávku v některých odvětvích to však neuspokojí.

Naopak pravicová opozice považuje přijatá opatření za nedostatečně důrazná a prezidenta obviňuje z pokrytectví. „Jedná se pouze o snahu o zakrytí skutečných problémů,“ míní pravicový poslanec Národního shromáždění Eric Ciotti. „Bezprostředně poté, co připustí, že je třeba otázky imigrace otevřeně řešit, volá po finančním potrestání těch zemí, které odmítají migranty nuceně přijmout,“ diví se předsedkyně nacionalistického Národního sdružení Marine Le Penová.

Do roku 2027 chce Francie přilákat do země půl milionu nových zahraničních studentů. Podle premiéra totiž zemi hrozí, že přijde v cizině o přitažlivost v oblasti vysokoškolského vzdělávání. V současnosti je Francie na žebříčku zemí s nejvyšším počtem zahraničních studentů pátá. Studuje zde asi 325 tisíc cizinců.

Výrazně hodlá Paříž navýšit rozvojovou pomoc, kterou poskytuje chudým zemím celého světa. „Francie není ostrov,“ zdůraznil v této souvislosti Philippe. Země podle něj musí přispět k boji proti nerovnosti ve světě a k míru.

Macronův předvolební tah, míní agentury

Francouzský prezident Emmanuel Macron se chce v roce 2022 ucházet o znovuzvolení. Podle zahraničních agentur je aktuální soubor migračních opatření součástí snahy upokojit ty voliče, kteří se obávají negativních dopadů imigrace.

Zároveň chce vláda vzít vítr z plachet krajně pravicovému Národnímu sdružení předsedkyně Le Penové, která by mohla být opět hlavní soupeřkou Macrona.