Kremelská propaganda se chystá na ukrajinský protiútok. Ruská média mají zdůraznit sílu Kyjeva

Zprávy o plánované protiofenzivě ukrajinských vojáků se v médiích objevují už několik měsíců. Kreml nyní vydal pokyny, jak o ní mají reportovat provládní média. Podle instrukcí nemají chystaný útok zlehčovat, ale naopak vyzdvihovat západní dodávky zbraní i další pomoc Kyjevu. Moskva si tak připravuje půdu pro případ ukrajinského úspěchu, ale i pro scénář, kdy ruské síly Ukrajince odrazí.

Moskevská propaganda rozeslala instrukce do provládních médií, jak zpravovat obyvatele Ruska o očekávaném ukrajinském protiútoku. K pokynům Putinovy administrativy získali přístup novináři serveru Meduza.

Podle nich nemají ruská média „zlehčovat očekávání ohledně protiofenzivy podporované NATO, kterou Ukrajina ohlásila“ nebo tvrdit, že „Kyjev není na protiofenzivu připraven“.

„Pokud bude ofenziva neúspěšná, budou moci (ruské úřady) říci, že (ruská) armáda zdatně odrazila mimořádně silný útok. Hodnota vítězství se tím výrazně zvýší,“ objasnil motivace Kremlu jeden ze dvou zdrojů Meduzy blízkých Putinově administrativě.

„Pokud Ukrajina s pomocí zbraní z USA a Evropy uspěje a zabere území, bude i tato ztráta vysvětlitelná. Západ přece na tuto frontu soustředil obrovské úsilí, ale jeho úspěchy byly ve srovnání s tímto úsilím velmi skromné. Jinými slovy – celkově se ruská armáda udržela,“ dodal zdroj pod podmínkou anonymity.

O investicích do obsazených území mlčte, nabádá Kreml média

Propaganda státních médií se podle instrukcí Kremlu má také vyvarovat informací o tom, kolik ruská státní pokladna vynaložila peněz na opravu infrastruktury v okupovaných nebo nelegálně anektovaných ukrajinských územích. Server Meduza upozornil, že tyto výdaje nejsou v Rusku přijímány pozitivně.

„Budou opravovat věci v nových regionech a ignorovat potřeby v těch starých. Reakce (obyvatel Ruska) je pochopitelná: něco nám bylo odebráno. Je lepší neukazovat konkrétní částky,“ řekl anonymní zdroj Meduzy s tím, že stejnou nevoli Rusové projevovali už v roce 2014 po zabrání Krymu.

Ticho z Kyjeva

Kyjev oproti Moskvě volí odlišnou taktiku – k chystanému protiútoku mnoho informací neposkytuje, i když ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při středeční návštěvě Finska potvrdil, že se Ukrajinci chystají přejít v brzké době do útoku.

Kyjev se nevyjadřuje ani k počtu padlých obránců, a to z obavy, že by vysoká čísla mohla oslabit morálku vojáků. Rob Lee z Foreign Policy Research Institute přitom upozornil, že počet padlých dále poroste. „Když útočíte, obvykle si připíšete více ztrát,“ řekl pro The Washington Post.

Také západní spojenci o těchto údajích mlčí, odhady ruských ztrát přitom zveřejňují. V pondělí uvedl bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby, že jen za posledních pět měsíců dosáhly ruské ztráty na Ukrajině sta tisíc mužů. Moskva tento odhad odmítla s tím, že je „zcela vycucaný z prstu“.

Celkově Rusko ve válce „možná“ ztratilo 200 až 250 tisíc mužů, tedy mrtvých i raněných, uvedl v úterý americký generál Mark Milley. Rozsah ukrajinských ztrát zase přiblížily na konci února uniklé dokumenty amerických zpravodajských služeb – odhadly je na 122 až 127 tisíc mužů.

Množství ztrát, které se alespoň na ruské straně v posledních měsících zvýšilo, podle Washingtonu odráží nelítostné boje. Stojí za nimi tvrdé střety v bitvě o Bachmut, ale i ruské zimní ofenzivy u Vuhledaru, Kreminny nebo Marjinky, upozornil Lee.