KLDR vystřelila po roce a půl několik raket krátkého doletu. Může jít o tlak na Trumpa a zmírnění sankcí

Severní Korea v sobotu před třetí hodinou ráno SELČ vypálila několik raket krátkého doletu z přístavního města Wonsan na východě země směrem dále na východ k Japonskému moři. S odkazem na jihokorejskou armádu o tom informovaly světové agentury. Severokorejská státní média v neděli uvedla, že cílem cvičení bylo vyzkoušet výkon odpalovačů raket a taktických naváděných zbraní. Testu přihlížel vůdce Kim Čong-un.

Jižní Korea spolu s americkými úřady a Japonskem analyzovala detaily střel, oznámilo vrchní velitelství jihokorejské armády. CNN uvedla, že podle expertů zřejmě nešlo o typ raket, které Pchjongjang slíbil Spojeným státům přestat testovat. Americký prezident Donald Trump na Twitteru vyjádřil přesvědčení, že severokorejský vůdce Kim Čong-un si nepřeje porušit své závazky.

USA budou situaci dále monitorovat

Pchjongjang podle agentury Reuters stupňuje tlak na Washington po krachu únorového nukleárního summitu. Rakety vypálil poprvé od listopadu 2017. Podle amerických a jihokorejských armádních velitelů letěly střely do vzdálenosti 70 až 200 kilometrů a pak spadly do oceánu.

„Všechno je možné v tomto velmi zajímavém světě, já ale věřím, že si Kim Čong-un zcela uvědomuje velký ekonomický potenciál Severní Koreje a neudělá nic proti němu nebo pro jeho konec,“ citovala agentura AFP z Trumpova prohlášení. „Říká také, že jsem s ním a že nechce porušit slib, který mi dal. Dohoda bude!“ dodal Trump s poukazem na jednání o jaderném odzbrojení Severní Koreje, která v současnosti uvázla ve slepé uličce.

Bílý dům v sobotním prohlášení uvedl, že „o dnešní akci Severní Koreje ví a že bude situaci dále monitorovat“.

Šéf americké diplomacie Mike Pompeo a jikorejská ministryně zahraničí Kang Kjong-wha se podle agentury Reuters shodli na „opatrné reakci“ na aktuální test KLDR a uvedli, že budou situaci dál společně sledovat.

Jižní Korea vyzvala Pchjongjang, aby přestal s kroky, které zvyšují napětí na Korejském poloostrově. Podle mluvčí jihokorejského prezidenta je vláda v Soulu krokem KLDR „velmi znepokojena“, protože KLDR porušila loňskou vzájemnou dohodu o snížení napětí mezi oběma zeměmi.

Podle japonského ministerstva obrany nepředstavovaly střely KLDR hrozbu. Šéf japonské diplomacie Taró Kono hovořil o situaci telefonicky krátce s Pompeem. Podle agentury AP zřejmě Japonsko nebude reagovat ostře, ač dříve zastávalo tvrdý postoj vůči severokorejskému diktátorskému režimu. Japonský premiér Šinzó Abe ale v poslední době rétoriku vůči KLDR zmírnil, protože se chce s vůdcem KLDR Kim Čong-unem setkat.

Podle severokorejské oficiální agentury KCNA vyjádřil Kim potřebu zvýšit bojeschopnost k zajištění obrany politické suverenity a ekonomické soběstačnosti Severní Koreje.

Agentura Reuters uvedla, že podle analytiků není až tak důležité, jaký typ střel KLDR v sobotu vypálila. Podle nich jde o vzkaz americkému prezidentovi Trumpovi a o stupňování tlaku na USA po krachu únorového summitu lídra KLDR Kim Čong-una a Trumpa.

„Severní Korea je očividně roztrpčená tím, co se jeví jako nedostatečná flexibilita Trumpovy administrativy ohledně zmírnění sankcí a jejím příklonem k politice maximálního tlaku,“ řekl agentuře Reuters analytik z think-tanku National Interest Harry Kazianis. 

KLDR v dubnu oznámila testy takticky naváděné zbraně

Severní Korea v půli dubna oznámila, že otestovala novou taktickou naváděnou zbraň. Na první podobný test od neúspěšného únorového summitu s americkým prezidentem Donaldem Trumpem tehdy dohlížel diktátor Kim Čong-un. Zda jde o raketu či jiný typ zbraně, to Pchjongjang neuvedl. Označení taktická se však používá pro střely krátkého doletu do několika set kilometrů, takže území Spojených států by pravděpodobně nezasáhla.

Jihokorejští experti se podle agentury Reuters na základě informací poskytnutých Pchjongjangem shodovali, že šlo o střelu krátkého doletu, která může být odpalována ze země, vzduchu či moře a likvidovat lodě, tanky či letadla.

Americký prezident Donald Trump se severokorejského vůdce Kim Čong-una snaží přesvědčit o jaderném odzbrojení Korejského poloostrova, jejich únorové jednání však ztroskotalo na severokorejském požadavku zrušení všech amerických sankcí. 

Rozhovory od té doby nepokročily a KLDR pohrozila tím, že přehodnotí dřívější zákaz raketových a jaderných testů. Podle satelitních snímků v posledních týdnech začala obnovovat činnost nejméně na jedné základně sloužící před začátkem rozhovorů k raketovým testům.