KLDR uskutečnila nebývalý raketový test. Za provokace musí zaplatit, zní ze Soulu

Severní Korea podle jihokorejské armády odpálila 23 raket, včetně třech balistických střel krátkého doletu. Jedna dopadla blízko námořní hranice s Jižní Korejí. Stalo se to poté, co Pchjongjang v úterý vyhrožoval Soulu a Spojeným státům kvůli jejich nynějšímu několikadennímu vojenskému cvičení. Soul v reakci na poslední ze série severokorejských raketových testů vystřelil severně od společné námořní hranice tři rakety vzduch–země. KLDR kromě raket vypálila také přes sto dělostřeleckých střel. Jihokorejský prezident Jun Sok-jol situaci označil za narušení území.

Severokorejská armáda rakety vystřelila z oblasti kolem města Wonsan na jihovýchodě země a z několika dalších míst, píše agentura AP. Jedna z nich dopadla 26 kilometrů od námořní hranice s Jižní Korejí. Podle Soulu je to od rozdělení Korejského poloostrova v roce 1948 poprvé, co střela dopadla tak blízko námořní hranice. Zároveň je sedmnáct odpalů nejvíce za jediný den.

Na ostrově Ullungdo ležícím 120 kilometrů na východ od Korejského poloostrova v Japonském moři byl kvůli tomuto incidentu přechodně vyhlášen protiletecký poplach a lidé se utíkali schovat do krytů. Poplach úřady odvolaly odpoledne místního času. Velení jihokorejské armády vzkázalo, že „je to bezprecedentní a nebude to tolerovat“. Deník The Korea Herald napsal, že šlo o první takový poplach od roku 2016.

Do nárazníkové zóny zřízené na základě dohody se Soulem Severní Korea vypálila z východního pobřeží také více než stovku dělostřeleckých projektilů, doplnila jihokorejská armáda. Upozorňuje, že střelba je porušením úmluvy z roku 2018, která měla za cíl snížit napětí mezi oběma částmi Korejského poloostrova.

Podle politického analytika Leifa-Erica Easleyho z univerzity v Soulu je cílem severokorejského režimu vystrašit Jihokorejce a přinutit je k nátlaku na jejich vládu. „Zvyšující se vojenské schopnosti Severní Koreje a její testy jsou znepokojivé, ale nabízet jí ústupky ohledně spolupráce se spojenci by situaci zhoršilo,“ řekl Easley.

Severokorejské rakety krátkého doletu jsou určené ke zničení klíčových objektů v Jižní Koreji, včetně tamních amerických vojenských základen.

Prezident mluví o územní invazi, KLDR prý musí zaplatit

Prezident Jun řekl, že jde o „severokorejskou provokaci a územní invazi“. Prezident svolal kvůli palbě, již analytici označují za nejagresivnější za uplynulé roky, bezpečnostní radu a nařídil „rychlou a zásadní reakci, protože Severní Korea musí za své provokace zaplatit“. Jižní Korea také uzavřela několik leteckých koridorů nad Japonským mořem a doporučila leteckým společnostem změnit trasy.

Účastníci schůzky také odsoudili, že Pchjongjang se k provokacím odhodlal v době, kdy Jižní Korea truchlí za oběti tlačenice během sobotních oslav Halloweenu v Soulu. Zemřelo při ní 156 lidí.

Spojené státy a Jižní Korea v pondělí zahájily rozsáhlé cvičení letectva, během kterého stovky válečných letounů 24 hodin denně provádějí simulované útoky. KLDR tyto manévry označila za provokaci a varovala, že proti USA a Jižní Koreji může nasadit jaderné zbraně, aby „zaplatily tu nejhorší cenu v dějinách“.

Severní Korea za letošek provedla rekordní počet raketových testů, napětí na Korejském poloostrově v posledních měsících výrazně stouplo. KLDR také přijala zákon, který schvaluje preventivní použití jaderných zbraní v různých situacích.

Někteří experti ale stále pochybují o tom, že vzhledem k síle americké a jihokorejské armády by Pchjongjang mohl použít jaderné zbraně jako první. KLDR dala najevo, že série testů z poslední doby je reakcí na jihokorejsko-americká vojenská cvičení.

Provádět testy balistických raket zakazují režimu v Pchjongjangu rezoluce OSN. Balistické rakety mohou být vybaveny jadernou náloží. „Severní Korea odpaluje rakety nebývalým tempem, což je naprosto nepřijatelné,“ nechal se slyšet japonský premiér Fumio Kišida.