Kim Čong-un se vydal do Ruska, podle Reuters bude jednat o dodávkách zbraní a potravin

Severokorejský vůdce Kim Čong-un se vydal vlakem na cestu do Ruska, kde by se měl sejít s ruským vůdcem Vladimirem Putinem. V pondělí uvedla jihokorejská televizní stanice YTN s odvoláním na nejmenovaný jihokorejský vládní zdroj, cestu později potvrdila oficiální severokorejská tisková agentura KCNA i Rusko. Podle jihokorejských médií by se schůzka Kima s Putinem mohla uskutečnit již v úterý, zřejmě ve Vladivostoku.

„Severokorejský vůdce Kim Čong-un bude v příštích dnech na oficiální návštěvě v Rusku na pozvání prezidenta Vladimira Putina,“ sdělil v pondělí Kreml. Mluvčí Dmitrij Peskov následně doplnil, že půjde o „plnohodnotnou“ návštěvu. „KLDR je náš soused. A samozřejmě, že stejně jako v případě všech sousedů se cítíme povinni navazovat dobré a vzájemně výhodné vztahy,“ prohlásil Peskov s tím, že se plánuje jednání delegací obou zemí a v případě potřeby i schůzka Putina a Kima mezi čtyřma očima.

„Kim bude jednat s Putinem,“ napsala k návštěvě agentura KCNA. Jako první o návštěvě informoval deník New York Times (NYT) s odvoláním na nejmenované americké představitele a jihokorejská zpravodajská služba uvedla, že je možná. 

Timesy už začátkem září napsaly, že Kim se chystá do ruského města Vladivostok na jednání s Putinem o možných dodávkách zbraní a munice, které by Moskva mohla použít ve své válce proti Ukrajině. Summit je podle NYT plánován na okraj ekonomického fóra ve Vladivostoku, které se koná 10. až 13. září.

Putin bude od Kima žádat dělostřelecké granáty a protitankové střely, kterých má Pchojngjang dostatek. Severokorejský vůdce bude zase usilovat o pokročilé technologie pro satelity a ponorky s jaderným pohonem a také o potravinovou pomoc, napsal list NYT. Rusko navíc může Severní Koreu zaštítit právem veta v Radě bezpečnosti OSN.

Studio ČT24: Zpravodajka ČT Šámalová k možné cestě Kim Čong-Una za Putinem (zdroj: ČT24)

„Jednání o zbraních je nasnadě, protože nedávno Severní Koreu navštívil ruský ministr obrany Sergej Šojgu, následně přijely i další ruské delegace z ministerstva obrany. Spojené státy mají již delší dobu podezření a naznačují i na půdě OSN, že Severní Korea dodává Rusku zbraně,“ řekla zahraniční zpravodajka ČT Barbora Šámalová.

Spojené státy budou podle mluvčího ministerstva zahraničí Matthewa Millera jednání Putina s Kimem „velice pozorně sledovat“, píše agentura Reuters. „Dodávka zbraní ze Severní Koreje do Ruska by byla porušením několika rezolucí OSN… my jsme samozřejmě směle uplatňovali sankce proti subjektům, které podporují ruské válečné snahy. Budeme je uplatňovat i nadále a nebudeme váhat s přijímáním přiměřených nových sankcí,“ řekl Miller.

Kimova cesta

Pro Kima by to měla být první zahraniční mise od začátku pandemie covidu-19, během níž KLDR zcela uzavřela své hranice. Ve Vladivostoku na východě Ruska se Kim s Putinem sešli i v roce 2019.

Jihokorejský list Čoson ilbo v pondělí napsal, že obrněný vlak, který severokorejský diktátor používá pro své zahraniční cesty, vyrazil z metropole KLDR Pchjongjangu do 700 kilometrů vzdáleného Vladivostoku v neděli večer místního času. Podle serveru BBC News má vlak 20 neprůstřelných vagonů, je těžší než běžné vlaky a jeho rychlost nepřesahuje 59 kilometrů v hodině.

Severní Korea opakovaně uvedla, že vinu na vypuknutí konfliktu na Ukrajině mají Spojené státy a „hegemonická politika“ Západu. KLDR je kromě Sýrie také jedinou další zemí, která uznala samostatnost samozvané Doněcké a Luhanské lidové republiky – dvou separatistických, Ruskem podporovaných regionů na východě Ukrajiny, píše AP.

Analytici citovaní agenturou AP uvedli, že KLDR by mohla mít desítky milionů dělostřeleckých granátů a raket, které by znamenaly velkou pomoc pro ruskou armádu. Jiní experti jsou přesvědčeni, že schůzka Kima s Putinem bude mít spíš symbolický význam a nebude znamenat zahájení zásadnější vojenské spolupráce.