„Kdy už splatíme to věno?“ Orknejské ostrovy zvažují odchod ze Spojeného království a připojení k Norsku

Souostroví Orkneje by mohlo opustit Spojené království a stát se samosprávným územím Norska. Píše o tom BBC nebo The Guardian poté, co se tamní rada rozhodla prozkoumat „alternativní formy správy“, které by ostrovům u severního pobřeží Skotska umožnily získat více ekonomických příležitostí. Jednou z možností je i změna právního postavení v rámci Británie.

Ostrovní rada se proto tento týden začne zabývat návrhem na prozkoumání „severských vazeb“ souostroví, který předložil předseda ostrovní rady James Stockan. Orkneje byly „strašně zklamány“ vládami v Edinburghu a Londýně, uvedl politik. „V současné době opravdu máme řadu problémů, musíme nahradit celou flotilu trajektů,“ pokračoval.

„Finanční prostředky, které dostáváme od skotské vlády, jsou na provoz stejných služeb v přepočtu na obyvatele podstatně nižší, než dostávají Shetlandy a Vnější Hebridy – nemůžeme pokračovat v současném stavu,“ doplnil předseda Stockan.

Rada bude také zkoumat, jak funguje správa například na Falklandech nebo na ostrovech Guernsey a Jersey, které jsou součástí britského závislého území. Podnět se také zmiňuje o Faerských ostrovech, samosprávném území Dánska v Severním moři, u kterého je možné hledat inspiraci.

Vazby Orknejí na Norsko

Orkneje byly do roku 1472 pod norskou a dánskou kontrolou, než byly předány Skotsku jako záruka za věno Markéty Dánské, která se vdávala za Jakuba III. Skotského. Jelikož věno nebylo nikdy vyplaceno, souostroví propadlo společně se Shetlandy skotské koruně.

„Byli jsme součástí norského království mnohem déle, než jsme byli součástí Spojeného království,“ řekl Stockan serveru BBC News. „Lidé v orknejských ulicích za mnou chodí a ptají se mě, kdy už to věno splatíme a vrátíme se do Norska. Je tam obrovská spřízněnost a obrovský, hluboký kulturní vztah. To je přesně ta chvíle, kdy je třeba prozkoumat, co je možné,“ doplnil radní.

Hlasování v roce 2017

Liberálnědemokratický poslanec za Orkneje Liam McArthur uvedl, že „kladení překážek“ je nebezpečné, ale podle svých slov podporuje posílení postavení ostrovních komunit. „Podobné návrhy zvažovala rada Orknejských ostrovů v době posledního referenda o nezávislosti a já bych rád pochopil, jak by se tyto návrhy lišily,“ dodal.

Rada Orknejských ostrovů již v roce 2017 odhlasovala, že se bude zabývat tím, zda by ostrovy mohly mít větší autonomii. Přestože chtěli mít „silnější hlas“, nepodpořili úplnou nezávislost Orknejí. Jakákoli ústavní změna by pravděpodobně vyžadovala kombinaci petic, referend a legislativy v britském i skotském parlamentu.