„Kdo to říká, ten to je,“ vrátil Putin „zabijáka“ Bidenovi, jehož podpořila EU. Navrhl on-line debatu

Horizont ČT24: Americko-ruské vztahy s komentářem odborníků (zdroj: ČT24)

Vladimir Putin ve vysílání státní televize Rossija 24 popřál zdraví Joeu Bidenovi a na jeho kritická slova na svou adresu odvětil, že obvykle má tendenci říkat špatné věci o někom ten, kdo s nimi má sám problém. Prohlásil to při virtuálním setkání s představiteli Krymu, který patří Ukrajině a Rusko ho okupuje. Poté ho vyzval na on-line debatu. Do slovní přestřelky se zapojila i Evropská unie, podle níž Putin nese odpovědnost za řadu smrtících útoků vůči jeho oponentům.

„V dětství, když jsme se hádali na dvoře, tak jsme říkávali: ‚Kdo to říká, ten to je',“ vzkázal Putin do Washingtonu. Podotkl, že v dějinách každého národa je mnoho dramatických a krvavých událostí. „Když hodnotíme jiné lidi, nebo dokonce jiné státy, jiné národy, tak se vždy jakoby díváme do zrcadla. Vidíme v něm vždy sebe. Protože vždy přehazujeme na druhého člověka to, co sami dýcháme, čím v jádru jsme,“ zamyslel se.

Pak navrhl Bidenovi pokračovat v diskusi pod podmínkou, že se odehraje v přímém přenosu. Jako možné termíny zmínil pátek a pondělí.

„Je to forma klasického ruského trollingu,“ myslí si Ondřej Soukup, který se zemi věnuje v Hospodářských novinách. Připomněl, že Putin byl ještě umírněný, další politici například tvrdili, že Biden trpí stařeckou demencí.

Putinův mluvčí Dmitrij Peskov doplnil, že ostrá kritika ruských zásahů do amerických voleb jasně svědčí o tom, že nový šéf Bílého domu nemá zájem zlepšit vzájemné vztahy: „V nadcházejícím období budeme analyzovat přístup (ke vztahům s USA), a to i během konzultací s naším velvyslancem.“

Podle agentury TASS tak také okomentoval i další Bidenovo vyjádření, že navzdory problémům pokládá za možnou spolupráci v záležitostech, na nichž mají obě země společný zájem.

Zabiják

Biden v rozhovoru, který ve středu odvysílala televize ABC News, přisvědčil na otázku, zda pokládá Putina za „zabijáka“, a prohlásil, že Rusko „zaplatí“ za vměšování do amerických voleb. Rusko pak povolalo svého velvyslance z Washingtonu do Moskvy ke konzultacím, diplomat by se měl podle ruských médií vrátit v neděli.

Amerikanista Jiří Pondělíček z Univerzity Karlovy považuje Bidenovo prohlášení za promyšlené. Navazuje na to, co říká dlouhodobě, totiž že je třeba Putinovu autokratickému a agresivnímu stylu vlády čelit. Připomněl, že Bílý dům mluví i o Číně a Íránu, takže nejde říct, že by si zasedl na Rusko.

Podle Evropské unie nese Putin politickou odpovědnost za smrtící útoky v Rusku, řekla mluvčí vysokého představitele Evropské unie pro zahraniční věci Josepa Borrella. „Bohužel existuje dlouhý seznam nezdařených i úspěšných smrtících útoků proti nezávislým osobnostem v Rusku, mezi nimiž byli politici a novináři.“

Mnoho z těchto případů se nevyšetřovalo, zůstalo nevyřešených a jejich pachatelé nebyli pohnáni k odpovědnosti, dodala. „Víte, že Vladimir Putin coby prezident Ruské federace má odpovědnost za ruské úřady, politiku a jednání ruského státu,“ řekla mluvčí.