Kanada a Švédsko obnoví příspěvky agentuře OSN pro palestinské uprchlíky

Kanada oznámila, že obnoví financování úřadu OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), zatímco pokračuje vyšetřování zapojení několika jeho zaměstnanců do loňského útoku palestinského teroristického hnutí Hamás na Izrael. Několik hodin poté také švédská vláda informovala, že se chystá příspěvky této agentuře OSN obnovit.

Kanada byla jednou ze šestnácti zemí, které oznámily, že přerušují financování UNRWA v reakci na izraelské důkazy o zapojení dvanácti zaměstnanců tohoto úřadu do říjnového teroristického útoku v Izraeli. Česká republika UNRWA finančně nepodporuje už od roku 2020. Do té doby podle českého ministerstva zahraničí činil roční příspěvek tři miliony korun.

Kanada zaplatí všechny své platby

Kanada byla podle údajů z roku 2022 jedenáctým největším přispěvatelem do rozpočtu UNRWA. Rozhodnutí o obnovení financování oznámil v pátek kanadský ministr pro mezinárodní rozvoj Ahmed Hussen. Doplnil, že rozhodnutí bylo učiněno „s ohledem na probíhající důkladný vyšetřovací proces“ týkající se obvinění, a dodal, že dočasné přerušení pomoci bylo zrušeno, „aby bylo možné více reagovat na naléhavé potřeby palestinských civilistů“.

Kanadská vláda v tiskovém prohlášení uvedla, že „během dočasného přerušení nebyla zmeškána žádná pravidelná platba, která měla být zaslána UNRWA“. Doplnila, že příslib kanadského příspěvku organizaci pomůže zabránit jejímu kolapsu. Kanadské ozbrojené síly navíc věnují Jordánsku přibližně 300 nákladních padáků, aby mohly být použity ke shazování humanitární pomoci nad Pásmem Gazy.

Také Švédsko v sobotu oznámilo obnovení příspěvků UNRWA. „Vláda na rok 2024 vyčlenila pro UNRWA 400 milionů švédských korun (896,7 milionu korun). Rozhodnutí se týká první platby ve výši 200 milionů korun,“ uvádí se v prohlášení švédské vlády.

Švédové si vymínili možnost kontroly

UNRWA podle Švédska souhlasila s tím, že „umožní kontroly, nezávislé audity, posílí vnitřní dohled a dodatečné kontroly personálu“. V roce 2022 bylo Švédsko podle UNRWA čtvrtým největším přispěvatelem organizaci po USA, Německu a EU.

Evropská komise začátkem března oznámila, že pošle UNRWA pouze 50 milionů eur (téměř 1,3 miliardy korun) místo původně plánovaných 82 milionů eur.

OSN vede interní vyšetřování obvinění vůči zaměstnancům UNRWA a vyšetřování vede také nezávislý tým vedený bývalou francouzskou ministryní zahraničí Catherine Colonnaovou.

V pátek EU, Británie, USA a další země uvedly, že plánují otevřít námořní humanitární koridor do Pásma Gazy. Podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové by měl začít fungovat tento víkend.

Čemu se agentura věnuje

UNRWA je největší agenturou OSN působící v Pásmu Gazy. Poskytuje zdravotní péči, vzdělávání a další humanitární pomoc Palestincům v Pásmu Gazy, na okupovaném Západním břehu Jordánu, v Jordánsku, Libanonu a Sýrii. Jen v Pásmu Gazy zaměstnává přibližně 13 tisíc lidí.

Izrael ofenzivu v Pásmu Gazy zahájil po teroristickém útoku Hamásu ze 7. října, kdy na izraelském území zahynulo 1200 lidí a dalších zhruba 250 osob zavlekli ozbrojenci Hamásu a jeho spojenců na palestinské území. Při prvním a dosud jediném klidu zbraní v listopadu byla propuštěna přibližně polovina z nich. Od začátku války podle zdravotnických úřadů v Gaze ovládaných Hamásem zahynulo přes 30 800 Palestinců.