Kampaň v Polsku byla vyhrocená. Ovládlo ji téma bezpečnosti

Události: Bezpečnost byla hlavním tématem polských voleb (zdroj: ČT24)

Polské politické strany se snažily zmobilizovat voliče ještě těsně před otevřením hlasovacích místností. Hlavním tématem kampaně byla bezpečnost, ať už v souvislosti s eskalující migrační krizí na hranici, nebo posilováním obrany země.

Úmrtí jednadvacetiletého vojáka Mateusze Sitka způsobilo v Polsku šok. Podlehl zraněním, která mu způsobil migrant improvizovanou zbraní skrz hraniční plot. Vojákova smrt ještě prohloubila politické spory o to, jak k uměle vyvolané migrační vlně z Běloruska přistupovat.

„Máte plné právo použít (k obraně) ve službě veškeré dostupné metody. Naším úkolem je zajistit vám právní bezpečí,“ prohlásil polský premiér Donald Tusk.

Jenže po těchto slovech přišlo odhalení případu tří vojáků, kteří byli v květnu za varovnou střelbu před migranty předáni prokuratuře. Vláda se od kroku žalobců distancovala. Kritikou nešetřila ani opozice. „Vládnoucí koalice nasadila pouta našim vojákům bránícím hranici a následně je Tuskovi žalobci obvinili za to, že nás chránili před útokem nelegálních migrantů,“ objevilo se ve volebním klipu strany Právo a spravedlnost (PiS).

I přes několikaměsíční protesty zemědělců proti Green Dealu tak nakonec v závěru kampaně dominovala právě otázka bezpečnosti. „V politicky rozděleném Polsku panuje na posilování obrany na východní hranici s Ruskem a Běloruskem nadstranická shoda. V květnovém průzkumu společnosti SW Research to jako prioritu označilo 65 procent dotazovaných,“ připomenul zpravodaj ČT v Polsku Andreas Papadopulos.

Vláda před volbami podepsala dohodu o obraně země se svazem myslivců. Vyčlenila také v přepočtu 60 miliard korun na dobudování hraničních opevnění. Některá z nich jsou i po letech improvizovaná a ve špatném stavu. Donald Tusk proto v kampani tvrdil, že obranu dobuduje s pomocí unijních prostředků. Vyzval ke společným nákupům systémů protivzdušné obrany.

„Schopnost NATO ubránit vzdušný prostor východního křídla NATO je na úrovni pěti procet,“ řekl k tomu bývalý generál polské armády Leon Komornicki.

Závěr kampaně byl v Polsku vyhrocený. Proto se podle expertů může zopakovat vysoká volební účast jako před pěti lety, kdy přesáhla 45 procent.