Kampaň na Slovensku ovlivnil atentát na Fica, volební účast by mohla být vyšší než obvykle

Události ČT: Evropské volby na Slovensku (zdroj: ČT24)

Vedle Česka se v sobotu volilo také na Maltě, v Itálii, v Lotyšsku a na Slovensku, kde kampaň výrazně ovlivnil atentát na premiéra Roberta Fica (Smer). I proto by ale volební účast, která je v evropských volbách obvykle nízká, mohla být tentokrát vyšší.

Slováci jako jedni z mála volí pouze v sobotu, v zemi už je to nejen v eurovolbách tradice. Letošní volby poznamenal atentát na premiéra Fica, který symbolicky zasáhl jak přípravy, tak průběh voleb. Mnohé strany načas prakticky přerušily kampaň a také policejní dohled u voleb měl být tentokrát výraznější.

Ani pauza v kampani ale podle řady voličů příliš klidu nepřinesla. „Každý hlásí možná nějaký ten svůj směr, ale nikdo není schopný debatovat mezi sebou,“ míní volička Nikola.

„Kampaň byla přerušená, ale myslím, že měla být normální, protože každý máme právo na svůj názor, a tím pádem se vyjádřit,“ říká Věra, která pochází z Moravy, ale většinu života strávila na Slovensku.

Čaputová i Pellegrini vyzvali k účasti

Slováci se mohli vyjádřit už třikrát během devíti měsíců, evropským volbám předcházely parlamentní i prezidentské. Pro současnou hlavu státu byly poslední ve funkci. Vzkaz Zuzany Čaputové byl i tentokrát tradiční: „Je to už víc než dvacet let náš životní prostor, prostor, který nám poskytuje bezpečí, jistotu a prosperitu, takže zvu všechny lidi na Slovensku, aby využili své volební právo.“

Přesně za týden předá funkci svému nástupci Petru Pellegrinimu. I on nabádal hlavně k volební účasti: „Rozhodnutí, která tam (v EP) i poslanci zvolení za Slovenskou republiku budou přijímat, mají častokrát zásadní dopad na životy nás všech.“

K vyšší účasti přispěl i zotavující se premiér Fico, byť improvizovaně, v nemocnici. Právě Slováci mají o eurovolby nejmenší zájem, ve všech předchozích hlasováních zde byla účast vždy nejnižší z celé Unie. I tuhle svým způsobem tradici ale letošní volby můžou přerušit.

„Je šance, že účast bude přes třicet procent. Čekám, že bude vyšší než naposledy, i když ne obrovská, nemluvíme o padesáti plus procentech jako v národních volbách,“ uvedl Radovan Geist, analytik a spolupracovník webu Euractiv.sk.

Přesné číslo bude oficiálně jasné v neděli večer. A za pět let také to, jestli z netradičně vysokého zájmu může být nakonec volební tradice.