Jihokorejští učitelé protestovali proti tlaku ze strany žáků a rodičů. Jejich kolegové páchají sebevraždy

Horizont ČT24: Protest jihokorejských učitelů (zdroj: ČT24)

Přes sto tisíc učitelů protestovalo po celé Jižní Koreji proti šikaně ze strany rodičů a žáků. Zatím poslední kapkou byla sebevražda mladé pedagožky. Ta neunesla útoky na způsob své výuky, za který ji vedení školy dokonce opakovaně donutilo se omluvit. Kult dítěte a vzdělání v zemi, která čelí hluboké demografické krizi, vyvolává hrozbu učitelské stávky.

„Ptát se znamená truchlit,“ stálo na některých transparentech na protestu. Muži a ženy v černém v ulicích metropole Soulu, učitelky a učitelé, zaměstnanci škol pod jedním heslem: „Všichni za jednoho“. Přesněji všichni za jednu učitelku, která si na konci července vzala život, a to po vyučování, přímo ve své vlastní třídě. Třiadvacetiletá žena nedokázala dál snášet tlak ze strany žáků a především jejich rodičů.

„Je to už 49 dní, co tato učitelka zemřela. V našem vzdělávacím systému se ale nic nezměnilo,“ řekla jedna z protestujících jihokorejských učitelek. Na začátku příběhu tragicky zesnulé pedagožky – úřady i rodina skrývají a chrání její identitu – bylo naplnění velkého životní snu učit a vychovávat.

Soukromý deník a oficiální záznamy zesnulé odhalují nepřiměřené nároky rodičů i jejich agresivní přístup –⁠ víkendové a noční telefonáty, opakované výčitky i otevřené hrozby. Praxe, kterou řada jihokorejských učitelů důvěrně zná.

„Zbytečně velká pracovní zátěž narušuje přípravu na vyučování. Jsou to nadměrné stížnosti ze strany studentů a rodičů. Stejně jako nedostatečné právní mechanismy na ochranu učitelů,“ napsala jihokorejská učitelka Lee, která se shromáždění zúčastnila, ale uvedla pouze své příjmení, aby byla chráněna její anonymita.

Protest jihokorejských učitelů
Zdroj: Kim Hong-Ji/Reuters

Ohrožení učitelů

Během posledních šesti let spáchalo v Jižní Koreji sebevraždu asi sto učitelů veřejných škol. Sedmapadesát z nich učilo na základních školách, jak ukázaly vládní údaje. Ti, kdo mají v Koreji učit a vychovávat děti, se cítí zranitelní. Úřady maximálně preferují žáky a jejich rodiny. Trend, který umocňuje demografická krize s rekordně nízkou porodností v zemi, kde mají žáci a jejich rodiče právo téměř absolutní přednosti.

„Mé stížnosti na nepřiměřený duševní stres příslušný školský úřad zamítl s tím, že neustálé dotírání rodičů nelze považovat za porušení práv učitelů,“ řekla jedna z protestujících pedagožek.

Celá společnost a s ní i školský systém je v Jižní Koreji poznamenán také atmosférou vypjaté soutěživosti. Tvrdá šikana mezi žáky a studenty není nijak neobvyklá. „Je to srdcervoucí pro každého občana Jižní Koreje. Jak se tohle může stát v oblasti veřejného školství?“ položila si otázku důchodkyně Jung Chai-jonová.

„Je potřeba obecně mluvit o špatně nastaveném vzdělávacím systému v Jižní Koreji, o modifikaci vzdělávání, kdy se vzdělání kupuje. Existuje stínový vzdělávací systém oproti tomu veřejnému, kdy zejména středoškoláci dochází do soukromých škol, aby se doučili a udělali přijímací zkoušky na vysokou školu,“ řekla koreanistka a předsedkyně Česko-korejské společnosti Jana Chamrová.

O jihokorejských přijímacích řízeních na univerzity se podle ní hovoří jako o „osmi nejdůležitějších hodinách v životě Jihokorejce“. 

Koreanistka Jana Chamrová
Zdroj: ČT24

Protesty mohou přerůst do stávky

Školské odbory protesty zatím oficiálně nepodpořily. Někteří zřizovatelé škol je dokonce označují za nelegální. Demonstranti se tak v obavách z možného postihu často maskují a také korejská média se snaží znemožnit jejich identifikaci. „Jihokorejská demokracie nemá historicky oporu, myslím ve staré Koreji. Protesty nejsou vnímány establishmentem pozitivně,“ míní Chamrová.

Prezident Jun Sok-jol ale po posledních masových shromážděních požádal vládu, aby požadavkům přeci jen naslouchala a usilovala o lepší ochranu práv učitelů. Ti jsou připraveni v případě nutnosti vstoupit i do stávky.

V hlavním městě se v pondělí sešlo okolo padesáti tisíc učitelů. Kromě protestu v Soulu se na jiných místech konala shromáždění šedesáti až sedmdesáti tisíc učitelů, odhadují organizátoři.