Je to pro mě ohromná událost a čest, uvedl Rychetský k vyznamenání od Čaputové

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v neděli udělila státní vyznamenání předsedovi českého Ústavního soudu Pavlovi Rychetskému. Ocenila jeho zásluhy na rozvoji vztahů mezi Českem a Slovenskem, zejména v oblasti práva a ústavního soudnictví. „Je to pro mě skutečně ohromná událost a čest, protože vyznamenání z roukou paní prezidentky Zuzanky Čaputové pro mě znamená mnohem více než jakákoliv jiná pocta, která by mě mohla potkat,“ reagoval v České televizi Rychetský. „Nehledě na to, že Slovensko není pro mě žádná cizina, já srdečně stále cítím, že k sobě patříme,“ dodal.

„Máme takové zvláštní ladění mezi sebou, známe se už delší dobu a každé setkání s paní prezidentkou ve mně znovu vzbuzuje jakousi závist. A byl bych rád, kdybychom se jednou dočkali něčeho podobného doma,“ uvedl Rychetský. 

Pražský hrad loni 28. října zveřejnil seznam osobností, které se rozhodl vyznamenat český prezident Miloš Zeman. Byl mezi nimi uveden i předseda Ústavního soudu, měl obdržet Řád Tomáše Garrigua Masaryka. V únoru se ale Zeman rozhodl řád Rychetskému neudělit kvůli verdiktu Ústavního soudu o zrušení některých částí volebního zákona.

K tomu, zda jde o politický vzkaz slovenské prezidentky směrem do České republiky, podotkl, že to každý může interpetovat různě. „Já si to netroufám, ale je dobré si všimnout toho, že v té relativně velké skupině vyznamenaných byli jen dva lidé, nikoli občané Slovenské republiky, ale lidé z ciziny – já a Agnieszka Hollandová, ke které mám také dlouhá léta, ještě z dob disentu, dobrý vztah. Tato skutečnost svědčí podle mě o tom, jak paní prezidentka Čaputová má smysl nejen pro vnitřní, ale zejména zahraniční politiku,“ doplnil.

Dalšími oceněnými na Slovensku jsou například biochemik Pavol Čekan, který se podílel na vývoji testů na koronavirus, či polská režisérka Agnieszka Hollandová. Mezi celkem 24 vyznamenanými je i hokejista Zdeno Chára, posmrtně Čaputová ocenila také zásluhy Jaroslava Budze. Tento učitel se loni v červnu postavil mladému muži, který útočil nožem ve škole ve Vrútkách na severu Slovenska. Zraněním, která při tom utrpěl, podlehl.

Státní vyznamenání se na Slovensku tradičně udělují v lednu u příležitosti vzniku samostatného státu. Letos však prezidentka Čaputová slavnostní předání kvůli nepříznivé pandemické situaci přeložila na poslední červnovou neděli.