Je snazší dostat se z nuly na 60 % očkovaných než výš. Izraelský premiér burcuje hlasovými zprávami

Události: Izraelský premiér vyzývá k očkování (zdroj: ČT24)

Už čtvrtý den za sebou zaznamenal Izrael víc než deset tisíc nových případů covidu-19. Jedna z prvních zemí, která naočkovala většinu obyvatel, tak čelí pandemické vlně, kterou ještě komplikuje návrat dětí do škol. Premiér Naftali Bennett dokonce začal lidem posílat hlasové zprávy, v nichž vyzývá k očkování. Týká se to zhruba milionu Izraelců.

Začátek školního roku zastihl Izrael v době vrcholící vlny pandemie. Osmiletá Noa, žákyně druhé třídy v Tel Avivu, ještě nezažila koronavirem nepoznamenanou školní docházku. „Je to těžké kvůli koronaviru žít pořád s rouškami. Neustále nám dělají testy a také testy na protilátky,“ líčí.

Opatření v izraelských školách jsou podobná těm českým, rozdíl je ale v tom, že zatímco Česko má aktuálně na dva tisíce nakažených, Izrael přes devadesát tisíc.

„Jako předseda vlády slibuji, že vyvineme maximální úsilí, aby izraelští žáci mohli chodit do školy. Nemůžeme ale zaručit, že se tento slib podaří splnit, protože jsou tu věci, které neovlivníme,“ konstatuje předseda vlády Bennett.

Denní přírůstky nově zjištěných případů infekce překonávají v posledních dnech hranici deseti tisíc. Izrael má přitom zhruba stejný počet obyvatel jako Česko. Dvě dávky vakcíny tu dostalo přes šedesát procent všech obyvatel a někteří už mají i dávku třetí. Zbývá ovšem zhruba milion lidí, kteří možnost očkování vůbec nevyužili.

„Izraelská zkušenost ukazuje, že je daleko snazší se dostat z nuly na šedesát procent očkovaných než z šedesáti výš,“ podotýká zpravodaj ČT na Blízkém východě David Borek.

Optimisté vyhlíží konec aktuální vlny

Izraelský premiér proto občanům začal posílat automatické hlasové zprávy, ve kterých vyzývá k očkování: „Zdravím, tady je předseda vlády Naftali Bennett. Mutace koronaviru delta útočí na celý svět. Stát Izrael ale má prostředky, jak ji přemoci,“ zní Izraelcům v telefonních sluchátkách.

Země dál rozšiřuje program podávání třetí posilující dávky. Nyní už ji může obdržet každý občan nad dvanáct let. „Už je načase se vrátit k reálnému životu. K lásce, objetí, polibkům. Ale také k cestování. Těším se, až budu moct navštívit svou rodinu ve Francii,“ komentuje sedmnáctiletý Liam Kriss z Tel Avivu.

Optimisté už na obzoru vidí konec aktuální vlny. Počet nových případů totiž sice roste, ubývá ale těžce nemocných s covidem. Poslední rok a půl ale mnohokrát zklamal i rozené optimisty, dodává korespondent ČT.