Jako za sovětských časů. Morálku Rusů má pozvednout výstava hospodářských výdobytků

Horizont ČT24: Výstava v Moskvě ukazuje Úspěchy Ruska (zdroj: ČT24)

Rusko se stalo zas o něco sovětštějším. Na místě někdejší Stalinovy Výstavy úspěchů národního hospodářství, kde jednotlivé republiky prezentovaly sklizně či ocel, otevřeli remake. V ukrajinském pavilonu je expozice zemědělství. Návštěvníci si v areálu mohou podojit krávu, prohlédnout jadernou bombu nebo zastřílet. Vidět je i Vladimir Putin v mnoha podobách.

Výstava Úspěchy Ruska se pyšní vlastním úspěchem. Organizátoři napočítali za první tři dny 450 tisíc návštěvníků. „Především jsme chtěli ukázat, na co jsou naše regiony samy hrdé. Připomínáme tu osobnosti, úspěchy a přírodní krásy, které nám Bůh nadělil na ruském území,“ shrnula ředitelka výstavy Natália Virtuozová.

Návštěvníci expozice si mohou podojit krávu, prohlédnout jadernou bombu nebo si zastřílet. Mohou si také koupit vlastenecké oblečení – například tričko s podpisem šéfa Kremlu Vladimira Putina a nápisem, že hranice Ruska nikde nekončí. To by ostatně mohl být podtitul celé výstavy, kde mají své stánky i částečně Ruskem obsazené ukrajinské regiony Doněck, Luhansk, Cherson a Záporoží.

Moskvou dosazený představitel Ruskem okupované Záporožské oblasti Jakov Golovščenko situaci popisuje opačně.: „Záporožská metropole je dočasně okupovaná (Ukrajinou). Administrativa se dočasně přesunula do Melitopolu. Věřte, že je to dočasné.“

Ve výčtu úspěchů nechybí ani fotografie Putina. Ten ostatně nechybí nikde – ani na Světové radě Rusů, kterou v Moskvě hostil patriarcha Kirill. Právě on uvedl projev prezidenta, který se připojil ze své dači v Soči. Před delegáty se objevil na obrazovce mezi dvěma svatými pravoslavnými ikonami. „Rusofobie a další formy rasismu a neonacismu se dnes staly téměř oficiální ideologií západních elit,“ prohlásil.

Putin stále častěji mluví v projevech o konfrontraci se Západem. Součástí této rétoriky je i latinkou psané písmeno Z, které azbuka přepisuje odlišně a které je symbolem ruské války na Ukrajině. Je i na stěnách pavilonů VDNCh. A budou tam i po prezidentských volbách. Výstavu ruských úspěchů rozeberou až v dubnu.

V jednom z největších výstavních areálů světa, kterým moskevský VDNCh je, za sovětských dob režim představoval to nejlepší z hospodářství SSSR. Každá svazová republika s výjimkou Ruska tam měla svůj pavilón. Ten Ukrajinský s číslem 58. má dnes jméno „Zemědělský“ a je v něm výstava slovanského písemnictví.