Jako Cameronovo referendum o brexitu, komentuje Rupnik Macronovy předčasné volby

Interview ČT24: Historik a politolog Jacques Rupnik (zdroj: ČT24)

Rozhodnutí francouzského prezidenta Emmanuela Macrona rozpustit parlament a vyhlásit předčasné volby je velmi riskantní, domnívá se politolog a historik Jacques Rupnik. Macronův krok přirovnal k referendu o brexitu, ke kterému sáhl tehdejší britský premiér David Cameron z čistě vnitrostranických a vnitropolitických důvodů.

„On nechce být jen pragmatickým politikem, tím, kdo jen dělá nějaké kalkuly,“ řekl Rupnik o Macronovi. „Říká, že když je výzva, musíme na ni odpovědět. Ale tohle byla velice riskantní odpověď,“ poznamenal s narážkou na vítězství francouzského nacionalistického Národního sdružení Marine Le Penové v evropských volbách.

Rupnik připustil, že soužití s dosavadním parlamentem bylo pro Macrona komplikované, neboť centristická koalice v čele s jeho hnutím Obnova je v parlamentu menšinou, a proto musel prezident poslední dva roky pro každý svůj návrh složitě hledat ad hoc koalice. Zároveň ale upozornil, že podobně špatný výsledek jako Macron zaznamenali v evropských volbách i sociální demokraté německého kancléře Olafa Scholze, který však k vypsání předčasných voleb nesáhl.

„Otřepal se a řekl – to byly evropské volby a teď musíme řešit jiné, domácí problémy. Přesně toto mohl udělat Macron a na podzim říct: Nelze prosadit tento důležitý zákon, rozpustím parlament. V tu chvíli už by vítězství lepenovců (Národního sdružení) pominulo a zároveň by bylo velice srozumitelné, proč to dělá. Teď oni (Národní sdružení) jsou na koni a nikdo nechápe, proč to musel dělat zrovna teď.“

„Macron i Cameron jednali jako elitáři odtržení od nálady společnosti“

Rupnik přirovnal Macronovo vyhlášení předčasných voleb ke kroku Davida Camerona, který jako britský premiér slíbil v lednu 2013 vypsat referendum o brexitu. Snažil se tak upevnit svou pozici v Konzervativní straně, reagoval na tlak euroskeptické Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) a také předpokládal, že mu tento slib pomůže ve volbách v roce 2015, které pak opravdu vyhrál.

„Nic ho nenutilo vypsat referendum o brexitu,“ míní však Rupnik. „Myslel si, že to všechno zvládne, že ví, jak na to, že většina Angličanů pochopí, že je daleko lepší být v Evropské unii, když máte víc než polovinu obchodu s EU, že také rádi cestují po Evropě a že (pochopí, že) v dnešním světě je lepší být pohromadě. Myslel si, že je to rozumný argument a že to ustojí.“

„A to, co udělal teď Macron, mi to dost připomíná. Dva superchytří elitáři, trochu odtržení od nálady společnosti, kteří se trochu přepočítali,“ shrnul svůj pohled na kroky obou politiků.

Rupnik míní, že nacionalistické Národní sdružení předčasné volby ve Francii vyhraje, ale že nebude mít absolutní většinu. Na ni podle něj nedosáhne nikdo a výsledkem voleb proto bude spíše nestabilita.