Izraelští vojáci v Gaze zastřelili tři rukojmí, chybně je považovali za hrozbu

Izraelská armáda v severní čtvrti města Gaza omylem zastřelila tři rukojmí, které chybně identifikovala jako hrozbu. Podle zpravodajského serveru The Times of Israel (ToI) to v pátek uvedl armádní mluvčí Daniel Hagari. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v prohlášení kondoloval rodinám a uvedl, že nad smrtí tří rukojmí truchlí.

„Je to tragický incident, Izraelské obranné síly nesou odpovědnost,“ uvedl Hagari o střelbě ve čtvrti Šudžája. „Jedná se o oblast, kde se vojáci střetli s mnoha teroristy, včetně sebevražedných atentátníků,“ dodal. Incident podle něj bude důkladně vyšetřen.

Netanjahu v prohlášení vyjádřil hluboký smutek ze smrti tří rukojmí a kondoloval pozůstalým. „Spolu s celým izraelským lidem skláním hlavu a hluboce truchlím nad smrtí tří našich drahých synů, kteří byli uneseni,“ uvedl.

Zabitými rukojmími jsou podle Hagariho Jotam Haim, kterého Hamás unesl z kibucu Kfar Aza, a Samar Talalka unesený z kibucu Nir Am. Třetím zastřeleným rukojmím byl student a syn íránských rodičů Alon Lulu Šamriz z kibucu Kfar Aza, uvedly později místní úřady.

Izrael zahájil válku proti hnutí Hamás poté, co tato skupina 7. října zaútočila na Izrael, zabila asi 1200 lidí a dalších více než 200 jich unesla do Pásma Gazy. Část rukojmí byla propuštěna výměnou za palestinské vězně v rámci týdenního příměří na konci listopadu. Od začátku úderů v Pásmu Gazy zemřelo podle palestinských úřadů, které ovládá hnutí Hamás, bezmála 19 tisíc lidí.