Izraelský úder zabil podle Červeného kříže osmnáct lidí na severu Libanonu

Agentury Reuters a AP s odvoláním na libanonský Červený kříž informovaly, že izraelský vzdušný úder zabil nejméně osmnáct lidí ve vesnici Ajtú v severním Libanonu. Má jít o vůbec první úder v oblasti s převážně křesťanským obyvatelstvem. Izraelské síly, které se k tomuto útoku zatím přímo nevyjádřily, pokračují v pozemních operacích i vzdušných úderech na území Libanonu, kde bojují s teroristickým hnutím Hizballáh. Izraelská armáda v pondělí vyzvala k evakuaci obyvatele dalších 25 vesnic na jihu země.

Armáda židovského státu uvádí, že za uplynulý den zasáhla dvě stě cílů, které podle ní souvisely s Hizballáhem a zabila desítky příslušníků tohoto hnutí. Hizballáh mezitím uvedl, že odpálil další salvu raket proti vojenským zařízením v severním a středním Izraeli, podle Jeruzaléma se většinu střel podařilo zneškodnit.

Při nedělním dronovém útoku na vojenskou základnu jižně od přístavního města Haifa na severu Izraele zemřeli čtyři vojáci a dalších pět desítek bylo zraněno, sdělila armáda. Šlo o jeden z nejzávažnějších útoků na území Izraele za více než rok přeshraničního konfliktu s Hizballáhem, který ovšem razantně zesílil až v minulých týdnech.

V pondělí Hizballáh oznámil, že zaútočil na námořní základnu poblíž Haify a také na kasárna u pobřežního města Netanja severně od Tel Avivu. Íránem podporované hnutí v prohlášení podle AFP uvedlo, že je „připraveno bránit svou zemi“, když se nyní již ocitlo v otevřené válce s Izraelem.

Armáda židovského státu informovala, že Hizballáh odpálil na oblast Haify zhruba deset raket. Většinu z nich údajně zachytila protivzdušná obrana, jedna měla dopadnout na volné prostranství. V další zprávě armáda hlásí, že sestřelila dva drony, které se k Izraeli blížily ze Sýrie, a to ještě před jejich vstupem nad izraelské území.

Hizballáh začal ostřelovat severní Izrael loni 8. října, den po šokujícím útoku palestinského teroristického hnutí Hamás na jihu židovského státu. Od té doby se s izraelskou armádou ostřelují přes hranici téměř denně. V září Izrael výrazně zintenzivnil bombardování jihu Libanonu, ale také Bejrútu a dalších míst, kde podle armády cílí na pozice Hizballáhu a jeho členy včetně nejvyššího vedení. Od října pak izraelská armáda zahájila také pozemní operaci v libanonském pohraničí.