Na předměstí Bejrútu byl zabit druhý nejvýše postavený člen Hamásu

Při izraelském dronovém útoku byl podle libanonských zdrojů na předměstí Bejrútu zabit muž číslo dvě v hierarchii teroristické skupiny Hamás Sálih Arúrí. O útoku v Bejrútu a smrti vysoce postaveného člena Hamásu informovala také agentura Reuters s odvoláním na tři bezpečnostní zdroje. Zprávu krátce nato potvrdil i samotný Hamás. Podle jeho vůdce zemřeli dva další důležití velitelé.

Arúrí před několika týdny odmítl propuštění rukojmí po útoku Hamásu ze 7. října, na jehož plánování se sám podílel. Při útoku zemřelo na 1200 lidí, většinou civilistů. Více než dvě stovky lidí pak teroristé odvlekli do Pásma Gazy. Jako místopředseda teroristického hnutí Arúrí zodpovídal za vztahy s Íránem a libanonským Hizballáhem i za teror na Západním břehu. Byl jedním ze zakladatelů vojenského křídla Hamásu.

Mark Regev, poradce izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, řekl televizi MSNBC, že Izrael za tento útok nepřevzal odpovědnost, ale „ať už to udělal kdokoli, musí být jasné, že to nebyl útok na libanonský stát“. „Ať už to udělal kdokoli, provedl chirurgicky přesný úder proti vedení Hamásu,“ řekl Regev.

Hamás potvrdil prostřednictvím přidruženého rádia al-Aksá „mučednickou smrt místopředsedy politbyra Hamásu, šejka Sáliha Arúrího, při sionistickém úderu v Bejrútu“. Člen vedení Hamásu Izzat aš-Šark prohlásil, že šlo o „zbabělý atentát“.

Šéf Hamásu Ismail Haníja prohlásil, že zavraždění Arúrího je „teroristický čin“, porušení suverenity Libanonu a rozšíření nepřátelství Izraele vůči Palestincům. V televizním projevu oplakával Arúrího a dva vůdce ozbrojené brigády, Samira Findiho Abú Amera a Azáma Aqrá Abú Amara, kteří byli údajně zabiti také.

Izraelský úspěch

Podle zahraničního zpravodaje ČT Davida Borka je zabití Arúrího pro Izraelce dobrou zprávou. V Gaze se jim doteď dařilo likvidovat jen řadové členy hnutí Hamás. I když se země k útoku nepřihlásila, Izraelci jej považují za úspěch své armády.

Ta je teď podle Borka v pohotovsti – Hamás i Hizballáh se pravděpodobně budou mstít. Očekává se zejména zesílená salva raket.

Hizballáh se nechal slyšet, že incident u Bejrútu považuje za „vážný útok na Libanon“ a „nebezpečný vývoj v průběhu války mezi nepřítelem a osou odporu“. Zabití Arúrího proto prý „nezůstane bez odezvy a trestu“.

Útok na muslimskou čtvrť

Izraelské bezpilotní letadlo zasáhlo podle libanonských médií v úterý večer kancelář Hamásu ve čtvrti Dahíja a zabilo celkem šest lidí. Bezpečnostní zdroje a zdravotníci nedokázali podle Reuters bezprostředně identifikovat další tři mrtvé.

Dočasný libanonský premiér Nadžíb Mikátí explozi odsoudil jako „další izraelský zločin“ a uvedl, že jde o pokus zatáhnout Libanon do války.

„Vyzýváme dotčené země, aby vyvinuly tlak na Izrael, aby zastavil své útoky. Varujeme také před tím, aby se izraelská politická úroveň uchylovala k exportu svých neúspěchů v Gaze na jižní (libanonskou) hranici,“ napsal premiér na síti X.

Země oznámila, že předloží stížnost Radě bezpečnosti OSN nejen na úterní útok, ale na všechna „izraelská porušení libanonské svrchovanosti“.

Bývalý izraelský vyslanec při OSN Danny Danon gratuloval izraelským bezpečnostním a zpravodajským složkám. „Každý, kdo se podílel na masakru 7/10, by měl vědět, že se s ním spojíme a uzavřeme s ním účet,“ napsal na síti X.

Zastavená jednání

Po smrti Arúrího se zastavila jednání mezi Izraelem a Hamásem o další možné dohodě o izraelských rukojmích. Na svých internetových stránkách to napsal izraelský list Ha'arec s odvoláním na arabské diplomatické zdroje.

Ty uvedly, že podle lidí zapojených do jednání zprostředkovaných Egyptem a Katarem „atentát změnil situaci a pokrok teď není možný“. Nyní jde o to, aby jakákoliv reakce, zejména z Libanonu, byla uměřená a umožnila případné pokračování rozhovorů, píše izraelský list.