Írán se zřejmě připravuje na start kosmické rakety. Ve Vídni se přitom jedná o jaderné dohodě

Horizont ČT24: Satelitní snímky odhalily přípravu na start íránské kosmické rakety (zdroj: ČT24)

Írán podle nově zveřejněných satelitních snímků připravuje další start kosmické rakety schopné vynést družici na oběžnou dráhu. Zpráva přišla v době, kdy ve Vídni pokračuje jednání o oživení jaderné dohody s Teheránem. Rozhovory brzdí obavy, že íránský režim svým vesmírným programem maskuje ambice na získání atomové zbraně.

Na odlehlém místě uprostřed pouště je podle expertů připravená potřebná technika, stroje i zvýšený provoz okolo odpalovací rampy. „Jedná se o poměrně tradiční aktivitu před startem. Írán nechodí po špičkách. Myslím si, že lidé prezidenta Raísího mají nový plán rovnováhy,“ tvrdí odborník na teheránskou politiku Jeffrey Lewis.

Írán oznámení oficiálně nekomentoval. Načasování startu rakety se nicméně nezdá náhodné vzhledem k pokračujícímu jednání ve Vídni k obnovení dohody o omezení íránských jaderných ambic. Vyjednavači zatím nedosáhli zásadního výsledku.

Spojené státy dlouhodobě viní Írán, že vesmírné testy jsou zástěrkou pro jeho balistický program. Panuje obava, že rakety k vypouštění družic může režim transformovat v bojové nosiče jaderných hlavic.

Úplné ukončení vídeňského jednání by ale podle analytika Břetislava Turečka nedávalo smysl. „Zájem Západu uzavřít dohodu je stejný jako v případě Íránu.“

Domluvu komplikuje také to, že Izrael chce k jaderné úmluvě připojit další podmínky týkající se například zahraniční politiky, raketového programu nebo lidských práv.

Írán chce úplné zrušení sankcí

„Prezident (USA) Joe Biden je odhodlán zajistit, aby Írán nikdy nezískal jadernou zbraň. Věří, že diplomacie koordinovaná se spojenci a regionálními partnery je nejlepší cestou k dosažení tohoto cíle,“ komentovala situaci mluvčí Bílého domu Jen Psakiová.

Spojené státy nabízí ústupky v podobě zrušení části sankcí. Výměnou za to očekávají, že se Írán vrátí k dodržování závazků jaderné dohody.

Nové vedení v Teheránu ale požaduje výhodnější podmínky a trvá na úplném odvolání sankcí. „Teprve pak bude následovat diskuse, vyhodnocení a rozhodování o zbývajících záležitostech,“ prohlašuje hlavní vyjednavač iránského týmů ve Vídni Ali Bagheri Kani.

Vyjednávací taktika Teheránu však není bez rizik. V případě, že jeho jaderný program překročí přijatelné meze, může do vývoje zasáhnout Izrael. Tamní vláda před íránskými ambicemi veřejně varuje a intenzivně hledá podporu mezi dalšími zeměmi v regionu.

„Izrael je velmi znepokojený odhodlaností zrušit sankce a umožnit tok miliard dolarů do Íránu výměnou za neuspokojivá omezení v jaderné oblasti,“ upozornil izraelský premiér Naftali Bennett.

„Obě strany vyhrotily své požadavky a teď se čeká, kdo ustoupí první. Kdo si první uvědomí, že je riskantní v této hře pokračovat,“ komentuje Tureček. Další z íránských požadavků je záruka, že se s novou americkou vládou nezmění i postoj k dohodě, jako se to stalo za prezidenta Donalda Trumpa.