Indie a Čína si vypověděly téměř všechny zpravodaje

Horizont ČT24: Čínsko-indické spory o novináře (zdroj: ČT24)

Čína a Indie si za poslední měsíce navzájem vypověděly téměř všechny zpravodaje. Ministerstva zahraničí se obviňují z toho, že novinářům záměrně brání v získávání nebo obnovení novinářských akreditací. Podle odborníků to může být známkou zhoršujících se vztahů, které dlouhodobě komplikuje napětí na sporné hranici obou zemí.

Za poslední tři roky počet čínských akreditovaných zpravodajů v Indii klesal z dvanácti na jednoho. A na konci června byl nucen zemi opustit i ten poslední. Indové v Číně ještě jednoho zpravodaje mají.

„V nedávné době Indie odmítla prodloužit vízum jedinému zpravodajovi (státní) Čínské mediální skupiny, čímž donutila novináře opustit zemi. A teď vypršela platnost víza i posledního čínského zpravodaje v Indii,“ uvedla mluvčí čínského ministerstva zahraničí Mao Ningová.

V Číně se počet zahraničních zpravodajů obecně dlouhodobě snižuje. Novináři si podle americké CNN stěžují na vyhošťování, prodlevy ve vydávání akreditací, nebo dokonce na zastrašování. Indie se zase dostala do hledáčku kvůli nedávné razii v indických redakcích BBC. Britskou televizi podezřívala z daňových úniků. Podle kritiků se indická vláda chtěla pomstít za dokument, který kritizoval postup indického premiéra při nepokojích před více než dvaceti lety.

„V Indii se všichni zahraniční novináři, včetně čínských, věnují novinářské práci bez jakýchkoliv omezení nebo potíží s reportováním,“ podotýká však mluvčí indického ministerstva zahraničí Arindam Bagchi.

Střety na hranici

I v tomto případě novináři obou zemí doplácejí na nevraživost, která se mezi Indií a Čínou prohloubila kvůli střetům na hranici. Už delší dobu se vede spor kvůli tři a půl tisíce kilometrů dlouhé hraniční linii, která se táhne Himalájemi.

Jenže takzvanou „linii faktické kontroly“ státy neuznávají za skutečnou hranici a některá území si navzájem nárokují. K prvním větším střetům za poslední skoro půlstoletí došlo v roce 2020. Smrt dvaceti indických vojáků vyvolala v zemi protesty, na nichž Indové pálili fotografii čínského lídra.

Linie faktické kontroly mezi Indií a Čínou
Zdroj: ČT24

„Celá země je zraněná a rozzlobená kvůli krokům, které Čína podnikla na linii faktické kontroly,“ uvedl v červnu 2020 indický premiér Naréndra Módí.

V dubnu indický ministr obrany obvinil Čínu z porušování dohod o hranicích, čehož se země údajně dopouští mimo jiné nasazením velkého počtu vojáků. Obě země se roky snaží podél hraniční linie budovat vojenskou infrastrukturu, kterou by mohly použít v případě většího konfliktu. Vzájemné vypovídání novinářů podle odborníků naznačuje, že se důvěra mezi vládami obou zemí propadá na bod mrazu.