Florida hlásí mrtvé po tornádech, která doprovázejí hurikán Milton

Přes americkou Floridu přechází hurikán Milton. Na pobřeží dorazil po 2:30 SELČ jako hurikán třetí kategorie z pětistupňové škály. Později ještě zeslábl až na hurikán první kategorie, ale zůstává nebezpečný. Milton ztratil na síle poté, co před úderem na pevninu dvakrát dosáhl intenzity pátého stupně. Některá z tornád si vyžádala oběti na životech, zatím není jasný jejich počet. Hurikán přechází přes centrální oblasti Floridy směrem na severovýchod k Orlandu.

NHC označilo bouři jako extrémně nebezpečný hurikán, který na pevninu udeřil v oblasti Siesta Key v okrese Sarasota. Ačkoliv živel oslabil už před úderem na pevninu, podle médií zároveň nabral na velikosti. Úřady dopředu varovaly před ničivou přílivovou vlnou, silným větrem, přívalovými dešti a záplavami.

Asi tři hodiny po úderu na pevninu přinesl do centrální části Floridy devastující deště a vítr. Z některých míst jsou hlášeny záplavy. Poté, co zeslábl na nejnižší první kategorii, se s větrem o rychlosti 145 kilometrů v hodině blíží k Orlandu.

„Naples, Fort Myers, St. Petersburg – to jsou města, která jsou nejvíc zasažená. Velmi silný vítr, silný déšť a velké záplavy – to je problém právě ve městě St. Petersburg, kde úřady oznámily, že jsou mimo provoz čističky vod. Lidé nemají pít vodu, mají převařovat,“ upřesnil přímo z Floridy zpravodaj ČT Bohumil Vostal.

Ve městě St. Petersburg napršelo za tři hodiny téměř 230 milimetrů srážek, což je úhrn, který se tam vyskytuje zhruba jednou za tisíc let, napsala na svém webu stanice CNN. Znamená to také, že průměrné srážky za více než tři měsíce spadly ve městě za pouhé tři hodiny.

Bouře dorazila k pobřeží dříve a jižněji, než se očekávalo, což přineslo naději, že by se Florida mohla vyhnout nejhoršímu z očekávané katastrofy, napsala agentura Reuters. Guvernér státu Ron DeSantis podle ní vyjádřil naději nad tím, že Milton dorazil před přílivem, což by mohlo znamenat, že se západní pobřeží Floridy vyhne nejhorším předpovědím ohledně přílivových vln.

Přesto ve státě už zaznamenali nejméně devatenáct tornád, která způsobila škody v řadě okresů a zničila asi 125 většinou mobilních obydlí, napsal Reuters s odvoláním na DeSantise. Zpravodaj ČT Vostal později uvedl, že tornád byla více než stovka, což je rekord.

„Bohužel už tu jsou oběti na životech,“ dodal Vostal. Úmrtí jsou hlášena v komunitě seniorů v obci Fort Pierce právě poté, co se místem prohnala tornáda. Počet obětí ale není jasný.

Podle agentury AP je bez elektrického proudu na Floridě přes dva miliony odběratelů. „Značná část zasažených území se ocitla bez internetu,“ upozornil také Vostal.

„Nebudeme vědět, dokud noc neskončí, kolik domů je zničených, zatím se mluví nejméně o stovce. Z města Tampa přišla zpráva, že tamní baseballový stadion má zničenou střechu. Původně přitom úřady chtěly, aby právě z tohoto stadionu mohli vyrážet za potřebnými záchranáři, takže to se nestane,“ uvedl zpravodaj ČT.

„Někteří tvrdí, že hurikán nemá tak zničující dopady, jak se čekalo, ale budeme muset až s rozedněním sledovat, co se přesně odehrálo,“ konstatoval Vostal.

Miliony evakuovaných

Úřady před příchodem Miltonu vydávaly naléhavá varování a prezident Joe Biden vyzval obyvatele, aby se řídili bezpečnostními doporučeními. Sám kvůli živlu zrušil plánovanou cestu do Německa a dalších zemí, aby mohl dohlížet na přípravy na úder hurikánu a následné krizové operace. „Záchranářská akce má být vůbec největší v dějinách Floridy,“ komentoval to Vostal.

Miliony obyvatel v oblasti dostaly příkaz k evakuaci. Lidé se od začátku týdne přesouvali do evakuačních center. Některé z komunit, které leží na předpokládané trase Miltonu, se přitom ještě nestihly vzpamatovat z následků hurikánu Helene, který na konci září zabíjel a napáchal škody od Floridy po Virginii.

Klimatolog: Bude trvat až několik desítek hodin, než se z pevniny stáhne voda natažená hurikánem

Hurikán provází takzvaný negativní příliv, tedy efekt, při kterém větrná smršť nasaje pobřežní vodu, kterou pak nějakou dobu drží, než voda jinde spadne.

„Efekt vzdutí bude trvat po celou dobu, co hurikán existuje,“ upozornil Aleš Farda, vedoucí oddělení klimatických služeb z Ústav výzkumu globální změny AV ČR. „Při přechodu na pevninu způsobí tímto mechanismem dodatečné záplavy a bude trvat několik hodin až několik desítek hodin, než se ta voda z pevniny stáhne.“

Skutečnost, že hurikán nad pevninou zeslabuje, je přirozená, i tak ale zůstává nebezpečný. „Začal oslabovat už předtím, než se jeho jádro dostalo na pevninu, protože je živen teplým povrchem oceánu. Kdykoliv se jakýkoliv hurikán či tajfun dostane do kontaktu s pevninou a začne se nad ni nasouvat, přijde o zdroj síly a začne rychle slábnout. Tato fáze ale také může být velmi nebezpečná, i když v ní rychleji klesá rychlost větru, protože o to víc začne ztrácet vodu, kterou nasál nad mořem a v postižených regionech pak hrozí extrémní srážky,“ vysvětlil Farda.

Hurikán bude nebezpečný, i když pevninu opustí, upozornil klimatolog. „I když přejde Floridu, tak nad Atlantickým oceánem způsobí potíže na pobřeží Georgie a Jižní Karolíny vzdutím,“ dodal Farda.