Francouzští poslanci schválili zákon, který má potírat islamismus. Opozice ho kritizuje

Události ČT: Francouzský zákon proti separatismu (zdroj: ČT24)

Francouzské Národní shromáždění schválilo takzvaný zákon proti separatismu, který by měl zabránit vytváření uzavřených komunit mimo většinovou společnost. Jeho přijetí prosazoval prezident Emmanuel Macron po teroristických útocích na podzim minulého roku. Pravicová opozice mluví o kompromisu, protože text zákona vůbec nezmiňuje islamismus, podle levice je zase předloha příliš zaměřená proti muslimům. Po hlasování v dolní komoře bude legislativu schvalovat Senát.

Návrh zákona navazuje na Macronův říjnový projev, v němž představil dlouho očekávanou strategii proti islámskému extremismu. Zavraždění učitele dějepisu Samuela Patyho islamistou čečenského původu a útok na kostel v Nice koncem roku ještě zvýšily očekávání chystaných kroků v zemi, v níž se oddělení církve od státu často stává předmětem veřejných diskusí. 

„Nejdůležitější je nesmířit se s hrozbami. Jsou zakázány zákonem, a to na Twitteru, sociálních sítích i na ulici,“ míní sociolog se zaměřením na islám a otázky integrace Tarik Yildiz, který ve svých knihách píše o nebezpečí islamismu. Za to mu vyhrožovali smrtí.

Terčem islamistů se stali i jeho kolegové publicisté a učitelé. Například Didier Lemaire, který učil filozofii na pařížském předměstí Yvelines, obdržel výhrůžky smrtí poté, co napsal otevřený dopis, kde tvrdil, že stát neudělal dost pro to, aby ochránil učitele Patyho. Prý chtěl pouze ukazovat realitu, ze školství ale raději odešel.

Členové redakce satirického časopisu Charlie Hebdo se skrývají, jejich kolegové jsou opatrnější. „Začínáme si dávat pozor na to, z koho si můžeme dělat legraci, satira obrovsky trpí,“ podotýká ilustrátorka Fiamma Luzzatiová.

Větší kontrola mešit či atestace pro imámy

Zákon proti náboženskému separatismu by měl atmosféru ve společnosti změnit. Jeho cílem je zabránit vytváření uzavřených komunit mimo většinovou společnost. Měl by umožnit větší kontrolu mešit, zákaz jejich financování ze zahraničí, povinnost atestací pro imámy a potlačování všech projevů radikalizace.

Podle průzkumů agentury Ifop považuje zákon za důležitý 81 procent Francouzů. Atentáty v roce 2015 život výrazně změnily, bezpečnostní opatření se zpřísnila a jsou patrná na každém kroku. Lidé začali vnímat islámské radikály jako trvalou hrozbu.

Odborníci: Jde o první krok

Opozice návrh zákona kritizuje. Pro levici je až příliš zaměřen na muslimskou komunitu, pravici zase vadí přílišné ústupky. Neřeší podle ní třeba infiltraci radikálů mezi přistěhovalce. „Migranty ze země nevyhostí, ale dovolí jim usadit se na jiných místech v okolí metropole,“ uvádí odborník na imigraci Patrick Stefanini, bývalý republikánský politik a nyní vysoký státní úředník.

Podle odborníků zákon na současné situaci nic nezmění a může být pouze prvním krokem ve snaze více zapojit muslimy do společné akce proti radikálům, kteří nerespektují zákony většinové společnosti.