Francouzský ministr vnitra chce po čtvrtečním útoku lépe monitorovat radikály v policii. Odstoupit nehodlá

Horizont ČT24: Francie chce líp hlídat radikály v policii (zdroj: ČT24)

Hrozba teroristického útoku zůstává ve Francii vysoká až velmi vysoká. Oznámil to ministr vnitra Christophe Castaner. Připustil také, že policie propásla několik příležitostí, aby zabránila čtvrtečnímu útoku na prefektuře, jejíž zaměstnanec ubodal čtyři své kolegy. Ministr chce proto zavést systém, který by upozorňoval na různé formy radikalizace policistů. Vyšetřovatelé mezitím z vazby pustili pachatelovu ženu a dál zkoumají, jestli čin vymyslel a provedl sám.

Vrah, který byl ve spojení se salafisty, konvertoval k islámu před deseti lety, k jeho radikální verzi pak před rokem a půl. Celou dobu pracoval v pařížské policejní centrále.

„Před svými kolegy schvaloval útok na redakci Charlie Hebdo a před několika měsíci také výrazně změnil styl oblékání. Zavrhl tradiční západní oblečení a vyměnil ho za to, v kterém se chodí do mešity,“ informoval o víkendu prokurátor Jean-Francois Ricard.

Na podivné jednání útočníka přesto upozornili kolegové své nadřízené pouze slovně. Úřad proto proti němu nezahájil žádnou formální proceduru. „Pokud schvaloval teroristický útok, tak neměl pracovat nejen v tomto oddělení, ale u policie vůbec,“ míní poslanec opoziční Republikánské strany Eric Diard.

Policie sleduje na padesát radikálů ve svých řadách

Opozice žádá hlavu samotného ministra vnitra. A to především kvůli jeho vystoupení bezprostředně po útoku, v němž – na základě informací, které měl v té době k dispozici – odmítl jakékoliv spojení s radikálním islámem a preferoval verzi psychických problémů či osobní msty.

„Jde o selhání systému. Vyšetřování by mělo odhalit, kde se staly chyby. Premiér pověřil generální inspekci, aby zjistila, jak k tomu došlo,“ řekl Castaner, který odstoupit odmítá a práci policie hájí. Od roku 2003 podle něj předešla skoro šedesáti teroristickým útokům.

Tragédie na prefektuře také ukázala, jak snadno se mohou radikální islamisté infiltrovat do policejních sborů. V současnosti jich tam podle policejního komisařství působí pětačtyřicet a všichni jsou sledováni.

Podle Castanera bylo chybou, že v případě čtvrtečního útoku nebraly úřady varovné signály o radikalizaci dostatečně vážně a nezahájily hlubší vyšetřování. To by se mělo pro příště změnit a každé podezření na radikalizaci by mělo vyvolat „automatické ohlášení“, dodal ministr.