Evropská komise navrhuje program na podporu unijního obranného průmyslu. Cílem je společné zadávání zakázek

Evropská komise navrhla vznik nového programu na podporu evropského obranného průmyslu s 1,5 miliardy eur (38 miliard korun), který bude financován z rozpočtu EU v letech 2025 až 2027. Vznik programu je součástí první evropské strategie týkající se obranného průmyslu, kterou Komise zveřejnila.

Nová opatření EK mají podpořit členské státy ve společném zadávání zakázek na obranný materiál. Součástí strategie je i větší spolupráce mezi unijním a ukrajinským obranným průmyslem. V Kyjevě by měl rovněž vzniknout úřad EU, který bude pomáhat ukrajinské armádě v oblasti inovací.

„Aby se zvýšila připravenost evropského obranného průmyslu, musí členské státy investovat více, lépe, společně a evropsky,“ uvedla Evropská komise ve svém prohlášení. Nový program označený zkratkou EDIP (European Defence Industry Programme) mimo jiné pobízí členské státy, aby si do roku 2030 pořídily alespoň čtyřicet procent svého obranného vybavení společně. Evropská komise v rámci své strategie rovněž navrhuje využít na financování nákupu zbraní pro Ukrajinu zisky ze zmrazeného ruského majetku.

Komise chce podpořit výzkum a vývoj zbraňových systému, který je za normálních podmínek velmi nákladný, vysvětlil zahraniční zpravodaj ČT Petr Obrovský. 

Zpravodaj ČT Petr Obrovský komentuje Evropský program na podporu obranného průmyslu (zdroj: ČT24)

Posílení společné obrany EU mělo již v minulosti mezi jednotlivými členskými státy své odpůrce i zastánce. Řada unijních zemí včetně Česka dlouhodobě odmítá budování unijní obrany a chtějí sázet především na spolupráci v rámci NATO. To se ale podle Evropské komise nevylučuje. Nová strategie nemá v úmyslu duplikovat činnost NATO, ale doplňovat ji, uvedl nejmenovaný představitel EU. Ten rovněž vyvrátil obavy některých států EU, které se domnívají, že se Evropská komise snaží zasahovat do oblasti, která je výlučně doménou členských států.

„Evropská komise nebude pro EU či z rozpočtu EU pořizovat zbraně, jde jen o posílení spolupráce v oblasti obranného průmyslu. Evropská komise rovněž nebude rozhodovat místo členských států, pokud jde o obranu, ani nebude omezovat jejich kompetence,“ zdůraznil nejmenovaný zdroj z EU.