Evakuace tisíců velbloudů z napadeného Tripolisu. Část stáda stihli ukrást libyjští ozbrojenci

V ostřelovaném Tripolisu museli evakuovat kolem tří tisíc velbloudů (zdroj: Twitter)

Na přístav v libyjském Tripolisu v týdnu zaútočily jednotky polního maršála Chalífy Haftara, jenž ovládá východ země a s tripoliským kabinetem soupeří o moc. Úřady kvůli tomu evakuovaly všechny lodě včetně tankerů, ale také na tři tisíce velbloudů z Austrálie. Ti museli absolvovat zhruba 45 kilometrů dlouhou cestu k novému majiteli do města Závíja.

Policie kvůli několikatisícovému stádu musela dočasně uzavřít některé cesty. Během pochodu se ztratilo 125 zvířat, která na předměstí Tripolisu ukradli členové ozbrojené skupiny. Velbloudí maso je v Libyi oblíbenou pochoutkou.

Evakuace velbloudů z Tripolisu
Zdroj: Ahmed Elumami/Reuters

Zvířata by za normálních okolností k obchodníkovi převezly nákladní vozy, nedostatek paliva ve válkou zasažené zemi ale tuto možnost vyloučil.

Pohled na nekonečný zástup velbloudů pobavil některé místní. Ti se posmívali vládě, že kvůli nedostatku paliva dovezla do země velbloudy jako náhradu za motorizovanou dopravu.

Velbloudi v hořící Austrálii ničili pozemky

Austrálii, kde žije nejvíc divokých velbloudů na světě, přítomnost těchto sudokopytníků působí problémy. Zvířata původně na kontinentu nežila, dostala se tam až společně s osadníky v 19. století.

V suchém podnebí vnitrozemské Austrálie se velbloudi bez přirozeného nepřítele rychle rozmnožili a dnes jsou považováni za škůdce, kteří ničí původní flóru a faunu.

Během vlny sucha a požárů v uplynulých měsících velbloudi při hledání vody ničili pozemky i domy, další kvůli žízni hynuli a jejich mršiny znečišťovaly cenné vodní zdroje.

Haftar žádá odchod syrských a tureckých vojáků

Mezinárodně uznaná vláda v Tripolisu v úterý přerušila rozhovory o příměří, které se konaly pod záštitou OSN. Svůj krok zdůvodnila tím, že východolibyjské síly ostřelovaly přístav hlavního města, přičemž usmrtily tři lidi a téměř zasáhly tanker se zkapalněným zemním plynem.

„Příměří by bylo výsledkem splnění řady podmínek… odchodu syrských a tureckých vojáků, zastavení dodávek tureckých zbraní do Tripolisu a likvidace teroristických skupin (v Tripolisu),“ prohlásil v rozhovoru pro ruskou agenturu RIA Novosti Haftar, který stojí v čele samozvané Libyjské národní armády (LNA). 

V Libyi panuje chaos od roku 2011, kdy byl s pomocí Západu svržen tehdejší diktátor Muammar Kaddáfí. O vládu v této severoafrické zemi kromě mnoha ozbrojených skupin usilují dva kabinety.

Ten na východě, který má podporu Haftarovy východolibyjské armády, neuznává vládu premiéra Fáize Sarrádže v Tripolisu, za níž stojí OSN. Oba kabinety mají vlastní parlament.