Europarlament řešil zneužívání fondů EU. Žádá urychlené vyšetřování střetu zájmů

Události: V Česku i v Evropském parlamentu se řešil střet zájmů (zdroj: ČT24)

O střetech zájmů při čerpání z fondů Evropské unie nebo o jejich zneužívání za přispění státních funkcionářů diskutují poslanci na rozpravě Evropského parlamentu (EP). Plénum se dotknulo i případu českého premiéra Andreje Babiše (ANO), který podle mediálních informací z auditu Evropské komise porušuje české i evropské předpisy o střetu zájmů. Audity Komise musí být rychlejší, aby trest mohl přijít dostatečně brzy, zdůraznila předsedkyně výboru pro rozpočtovou kontrolu (CONT) Monika Hohlmeierová.

Hohlmeierová ve svém projevu přivítala „vyčerpávající“ audity EK i to, že v loňském roce bylo pozastaveno proplácení peněz ze strukturálních fondů EU pro firmy s vazbami na Babiše.

Německá členka Evropské lidové strany má nicméně za to, že EU potřebuje jasnou definici střetu zájmů a „systémových“ rizik spojených s rozdělováním unijních prostředků. Jakékoli jejich zneužívání podle ní může narušit důvěru občanů v unijní orgány a instituce a může mít negativní dopad snahy prosazovat unijní priority.

Zástupci europarlamentu k auditu (zdroj: ČT24)

Eurokomisař pro rozpočet Johannes Hahn, který reagoval na otázky výboru CONT, upozornil na loňské zpřísnění finančního nařízení EU týkajícího se střetu zájmů. Komise podle něj podporuje členské státy v jejich snahách nová pravidla prosadit a pokračuje také posilování svých vlastních monitorovacích procesů.

V souvislosti s Babišem Hahn zopakoval, že Komise předala Česku konečné závěry auditu o holdingu Agrofert a strukturálních fondech.

Na adresu českého premiéra či „pasivitu“ Komise přitom zaznívala kritika nejen z řad českých europoslanců. Někteří členové EP také volali po reformě společné zemědělské politiky, která údajně vede k tomu, že unijní dotace proudí do kapes oligarchů.