EU má na stole nový sankční balík. Chce zamezit obchodování s Ruskem přes Čínu nebo Kazachstán

Události: Jednání o nových sankcích EU proti Rusku (zdroj: ČT24)

Evropská unie jedná už o jedenáctém sankčním balíku. Ten by měl zamezit obcházení dosavadních sankcí namířených proti Rusku. Jde například o vývoz do třetích zemí, jako je Čína nebo Kazachstán, přes které se pak embargované zboží dostává právě do Ruska. Česko zavedení nových opatření podporuje.

Komise chce v jedenáctém balíku rozšířit sankce na země, které Rusku pomáhají s obcházením restrikcí – typicky Kazachstán, Arménie, ale i Turecko nebo Čína.

Brusel je přesvědčený, že přes tyto státy míří do Ruska oklikou zboží, jehož přímý prodej je zakázaný. „Například pokročilé technologické produkty nebo letadlové součástky, které míří do třetích zemí přes Rusko, už neskončí v rukou Kremlu,“ upřesnila šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.

„Přicházíme aktivně s návrhy, které směřují k tomu, aby se zalepovaly jednotlivé díry. Věřím, že jedenáctý sankční balíček bude přijat,“ poznamenal český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). 

Návrh Evropské komise se zaměřuje i na osm čínských a hongkongských společností obviněných z dovozu elektronických součástek do Ruska. „Řada vyspělých zemí si už dává mnohem větší pozor na to, aby se třeba technologicky vyspělé komponenty do Ruska nedostávaly ani přes třetí země,“ řekl český prezident Petr Pavel. 

Samo Česko teď chce také dořešit některé vztahy s Ruskem na svém území. Ministr zahraničí bude znovu předkládat vládě návrh výpovědi dlouhodobé smlouvy s Ruskem o bezplatném pronájmu pozemků. Na českých pozemcích stojí budovy ruského státu. Jde zejména o Prahu Bubeneč.

Bytový komplex v Praze 6 na pozemcích Česka kancelář prezidenta Ruské federace dál komerčně pronajímá. Česko chce také zpětně vymáhat od Rusů nájem. Lipavský zatím z taktických důvodů nechce říct , kdy usnesení o pozemcích na vládu znovu předloží, podle některých úředníků to ale může být už v řádu týdnů.