Držitel Pulitzerovy ceny zachytil pro budoucí generace vylidněnou Moskvu

Události: Fotografie prázdné Moskvy (zdroj: ČT24)

Muzeum Moskvy představilo nové fotografie držitele Pulitzerovy ceny Sergeje Ponomareva. Fotoreportér jimi zdokumentoval podoby ruského hlavního města během koronavirové pandemie.

Fotograf se zaměřil na známé moskevské lokace. Vznikly panoramatické černobílé fotografie téměř bez lidí. „Stále věnujeme pozornost šumu, lidem, pohyblivým objektům. Ty zmizely. A kulisy, městská architektura a památky vyšly do popředí,“ říká.

Na některá místa se Ponomarev dostával obtížně, například přímo za záda básníka Alexandra Sergejeviče Puškina mu pomohli restaurátoři, kteří každé jaro čistí v Moskvě památky. „Laskavě souhlasili, že mě nadzvednou na své plošině,“ vzpomíná.

Moskva za koronaviru
Zdroj: Sergej Ponomarev/Muzeum Moskvy

Za své snímky migrantů pro New York Times získal Ponomarev Pulitzerovu cenu, úspěšný byl také v soutěži World Press Photo. Teď se jeho fotografie města, ve kterém se narodil, stanou součástí sbírek Muzea Moskvy. „Pro budoucí generace uměleckých vědců je velmi důležité zachovat fond, který bude vyprávět o tom, jak Moskva žila v roce 2020,“ míní ředitelka muzea Anna Trapkovová.

Svědectví o tom, jak města vypadala během pandemie, se snažili zachytit fotografové i v dalších metropolích. Koronavirovou Prahu dokumentoval například i Jan Šibík.