Drony jsou na Ukrajině zásadní. Na bojiště putují i z Česka

Události: České drony na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Drony jsou zcela nepostradatelnou součástí válečných konfliktů. Své využití našly hned na začátku velké ruské invaze na Ukrajinu, tehdy obránci umně využívali například turecké bayraktary. V posledních měsících se do čela pozornosti dostaly hlavně íránské stroje Šáhed, jimiž okupanti bombardují ukrajinská města. Bránící se zemi poskytuje drony menší velikosti i Česko – třeba pro zdravotnické účely.

Mezi nejčastější úkoly pilotů dronů na Ukrajině patří zjišťování nepřátelských postavení, odhalování ukryté těžké techniky a také navádění palby na protivníka. Využití bezpilotních strojů je ale na moderním bojišti daleko širší.

„Díky dronům s termokamerou mají například lékaři přehled o bojišti, vidí raněné a vědí, kam se mají vydat. Novinkou je doručování zdravotnického materiálu během bojů přímo na pozice v první linii,“ vyjmenovává z východní Ukrajiny zpravodaj ČT Andreas Papadopulos.

Třicítka dronů upravených pro převoz menších nákladů, jako jsou lékárničky a další život zachraňující materiál, zamíří do míst bojů už brzy z Česka. Stroje upravuje a jednotkám na frontu dodává organizace Vozím drony na Ukrajinu.

Založil ji muž, který před rokem vyrazil do Kyjeva s humanitární pomocí. Kvůli bezpečnosti chrání svou identitu. „Kluci na základně si stěžovali, že nemají dron, že by ho potřebovali. Mým koníčkem jsou drony, tak říkám, že až přijedeme příště, tak vám čtyři seženeme,“ líčí.

Díky sbírce organizované na sociálních sítích dodala skupina ukrajinským ozbrojeným silám už stovku dronů. Nejmenší vyjdou na deset tisíc, sofistikovanější stojí i statisíce.

Nebeský souboj

Různé druhy bezpilotních strojů plní různé typy úkolů – některé prozkoumávají situaci z výšky za jakéhokoliv počasí, jiné zanášejí výbušniny na nepřátelské území. Lehké a velmi rychlé drony ovládá pilot díky brýlím, v nichž vidí signál z kamery. Umožňuje mu to manévry, které byly dříve s jinou technikou příliš riskantní.

„To je nový směr, kdy ten dron dokáže zalétnout i do budovy, kde je schovaný tank nebo posádka,“ poznamenává dobrovolník organizace Vozím drony na Ukrajinu.

Spotřeba bezpilotních letounů je na ukrajinském bojišti obrovská. Obě strany pochopily jejich důležitost pro vedení boje a plánování útočných i obranných operací. Snaží se proto do vzduchu pustit co nejvíc dronů – a ty nepřátelské naopak z oblohy dostat.