Do Slovjansku se vracejí lidé. Po podzimní vlně naděje ale může přijít zimní deprese

Události: Do Slovjansku se vracejí lidé (zdroj: ČT24)

Ještě v létě v okolí Slovjansku probíhaly nejtěžší boje. Frontová linie se blížila a ruské rakety ničily centrum. Okupační síly se nakonec během zářijové protiofenzivy podařilo vytlačit. Město duchů se teď znovu proměňuje v klíčový bod východní Ukrajiny. Na místě natáčel štáb ČT se zpravodajem Andreasem Papadopulosem.

Z dříve šedesátitisícové metropole po začátku války odešly až dvě třetiny lidí. Teď se pomalu vrací a znovu otvírají i nové podniky. Ne všichni tam najdou práci a ne všem je radnice schopná zajistit dodávky elektřiny a plynu. Přesto se teď před zimou vrací zpět domů i ti, kteří na jaře odjeli na západ. Po měsících nečinnosti ve městě znovu jezdí třeba i hromadná doprava.

„Lidé se vrátili do města, alespoň čtyřmi stroji zabezpečujeme dopravu,“ říká k tomu zastupující ředitel Slovjanské trolejbusové sítě Igor Šapoval.

Všichni ale připouští, že podzimní vlnu mírné naděje může vystřídat zimní deprese. Město se připravuje a počítá s tím, že Rusové budou dále útočit na elektrárny i teplárny.

Město seniorům bezplatně rozváží dřevo. Nárok má každý nad 65 let. Vznikají také veřejné ohřívárny, otevřené budou už od prvního prosince. Jejich provoz zajistí generátory. Všechny peníze, které radnice dříve dávala na opravy nebo budování infrastruktury, teď vydá na přežití. Ve školních jídelnách platí teplé obědy tisícům potřebných.

Město ví, že musí vydržet. Dolehla sem i slova prezidenta Volodymyra Zelenského, podle kterého Ukrajina válku příští rok rozhodne, pokud přečká tuto zimu.