Denník N: Nová Kočnerova nahrávka ukazuje korupci poslanců při volbě prokurátora

Události: Slovenská média zveřejnila odposlech Trnky a Kočnera (zdroj: ČT24)

Denník N na svém webu zveřejnil část nahrávky a přepis rozhovoru bývalého slovenského generálního prokurátora Dobroslava Trnky s podnikatelem Marianem Kočnerem obviněným v několika kauzách včetně vraždy novináře Jána Kuciaka. Nahrávka poukazuje na korupci poslanců při volbě šéfa prokuratury. Naznačuje také, že Trnka se pokusil vydírat šéfa finanční skupiny Penta Jaroslava Haščáka, za což mu Kočner nadává.

Nahrávka rozhovoru Trnky s Kočnerem dlouhá sedmdesát minut podle listu pochází z roku 2014 a od loňska jí disponuje slovenská policie.

Kočner na ní hovoří o volbě šéfa prokuratury poslanci v roce 2010. Trnka tehdy kandidoval na další období. Ve sněmovně měla většinu koalice vlády Ivety Radičové. Ta si konec Trnky v čele prokuratury dala jako jeden ze svých hlavních cílů.

Kočner s Haščákem se podle nahrávky pokusili uplatit část vládních poslanců, aby se přidali k zastupitelům z tehdy opozičního Smeru-SD Roberta Fica, a Trnku podpořili. Prý jim vyplatili milion eur (25,8 milionu korun).

Trnkovi nakonec chyběl ke zvolení jediný hlas, když ho v tajné volbě podpořilo i několik koaličních poslanců. Skončil v čele státního zastupitelství v roce 2011, pak zůstal řadovým prokurátorem.

Kauza Gorila a vydírání

Druhým tématem nahrávky je údajné Trnkovo vydírání Haščáka pomocí jiného zvukového záznamu souvisejícího s kauzou Gorila. Tato korupční aféra vypukla koncem roku 2011, kdy na internet unikly dokumenty se stejnojmenným názvem. Popisují korumpování politiků a vysokých úředníků v letech 2005 a 2006 za vlády tehdejšího premiéra Mikuláše Dzurindy. Korupce se podle dokumentů dopouštěla Haščákova Penta, která za to podle tisku získala vliv na privatizaci a na chod některých podniků. Kauzu Gorila slovenská policie dosud nevyšetřila.

V souvislosti s kauzou existovaly nahrávky Slovenské informační služby. Těmi se Trnka zřejmě pokoušel Haščáka vydírat. Jenže stejné nahrávky předtím získal Kočner a Haščákovi je prodal. Proto Kočner podle nově zveřejněného záznamu vulgárně nadával Trnkovi za jeho pokus vydírání Haščáka, dokonce mu vyhrožoval smrtí.

Haščák v tiskovém prohlášení popřel údajné vydírání kvůli nahrávkám z aféry Gorila i skutečnost, že „by se někdy podílel i na jiných aktivitách“, které vyplývají z nahrávky. Trnka v rozhovoru pro televizi Markíza pravost záznamu zpochybnil a odmítl, že by kdy měl spis Gorila nebo že by Haščáka vydíral. Kočner kauzu zatím nekomentoval.

Generální prokuratura uvedla, že vyhověla žádosti policie o zbavení Trnky mlčenlivosti. Pozastavit výkon funkce prokurátora mu však lze až po jeho obvinění. K odchodu Trnky z funkce vyzvala opozice i jedna z vládních stran. Prezidentka Zuzana Čaputová podle médií uvedla, že se potvrzují ty nejhorší představy o fungování právního státu v nedávné minulosti.

Obvinění z vraždy novináře

Kočner je od loňska ve vazbě v souvislosti s ekonomickou kriminalitou. Letos ho policie obvinila z objednání vraždy novináře Jána Kuciaka.

Slovenská média už dříve zveřejnila přepisy jiné Kočnerovy komunikace, kterou zajistila policie v jeho mobilním telefonu při vyšetřování Kuciakovy vraždy. Informace poukazují na podnikatelovy kontakty na politiky a na jeho vliv na rozhodování soudců.