Den po severokorejském raketovém testu létaly nad poloostrovem americké jaderné bombardéry

Den po severokorejském raketovém testu, o němž Pchongjang tvrdí, že v něm zkoušel mezikontinentální balistickou střelu, uspořádaly společné vojenské cvičení vzdušné síly Jižní Koreje a Spojených států. Nad Korejským poloostrovem se objevily i nadzvukové bombardéry B-1B zkonstruované jako nosiče jaderných zbraní.

V pátek vystřelila Severní Korea raketu, která podle státní agentury KCNA doletěla do téměř tisícikilometrové vzdálenosti a vystoupala do výšky přes šest tisíc kilometrů. Japonsko uvedlo, že má střela dolet až 15 tisíc kilometrů, zasáhla by tedy území Spojených států.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un se potom nechal slyšet, že jaderné síly KLDR jsou schopné odradit jinou zemi od útoku atomovými bombami, a vyzval k rozsáhlejšímu a intenzivnějšímu tréninku jaderných jednotek.

Den poté se nad Korejským poloostrovem objevilo množství vojenských letadel jihokorejského i amerického letectva. Jádrem byly bombardéry B-1B, které používají Vzdušné síly USA od osmdesátých let jako nosiče jaderných zbraní. Doprovodily je jihokorejské bojové stíhačky F-35 a americké F-16.

Společné manévry s Američany ohlásilo na sobotu i Japonsko.

Severní Korea letos odpálila rekordní počet raket i dělostřeleckých granátů, především v reakci na vojenská cvičení USA, Japonska a Jižní Koreje, a v posledních dnech varovala před „urputnějšími vojenskými reakcemi“.