Čtyři ze šesti zadržených kvůli údajné korupci v Evropském parlamentu zůstanou ve vazbě

Čtyři ze šesti lidí zadržených v Bruselu v rámci vyšetřování údajné korupce v Evropském parlamentu zůstanou ve vazbě. Uvedla to belgická prokuratura. Podle agentury AFP je mezi nimi i místopředsedkyně EP Eva Kailisová, byť prokuratura totožnost zadržených nekomentuje. Dvě domácí vazby uvalil v sobotu i soud v Itálii. Katar mezitím označil informace o svém zapojení do případu za vážnou dezinformaci.

„Jsou obviněni z účasti ve zločinecké organizaci, praní špinavých peněz a korupce,“ uvedla prokuratura. Dva lidé zadržení v pátek byli propuštěni, dodala prokuratura ve svém prohlášení. Informovala rovněž, že v sobotu večer provedla domovní prohlídku u dalšího europoslance. Podle belgického tisku se jedná o socialistického politika Marka Tarabellu z Belgie.

Mezi zadrženými je podle AFP i místopředsedkyně EP Kailisová. Nemohla využít své imunity europoslankyně, protože ji policie zadržela při páchání trestného činu, řekl agentuře zdroj z belgické justice.

Podle deníku Le Soir zůstávají ve vazbě i partner Kailisové a asistent socialistického poslance Andrey Cozzoliniho, který vyšetřován není, Francesco Giorgi, bývalý italský europoslanec Pier Antonio Panzeri a jeden bruselský lobbista.

Naopak podmíněně propuštěn byl podle deníku Luca Visentini, který šéfoval do listopadu evropské odborové centrále ETUC a nyní stojí v čele celosvětové centrály ITUC, která nechtěla zadržení svého šéfa komentovat. Z vězení se dostal i Kailisové otec, kterého policisté podle tisku přistihli s kufrem peněz.

V sobotu italský soud uvalil domácí vazbu na dvě ženy. Podle tisku jsou jimi manželka a dcera bývalého italského europoslance Panzeriho, který byl mezi zadrženými v pátek.

Kailisová byla už předtím zbavena všech svých pravomocí a povinností. Podle agentury DPA to oznámila mluvčí předsedkyně parlamentu Roberty Metsolové. Kailisová už například nebude zastupovat Metsolovou na Blízkém východě. O definitivním odvolání Kailisové z funkce však musí rozhodnout parlament.

Řecké místopředsedkyni už pozastavila členství sociálnědemokratická frakce v Evropském parlamentu a ze svých řad ji vyloučila i její řecká domovská strana PASOK. Řečtí socialisté také europoslankyni vyzvali, aby se vzdala mandátu. „Zatím však nechce mandát přenechat někomu jinému, protože by to vedlo ke ztrátě parlamentní imunity,“ řekl agentuře AFP jeden zákonodárce z řeckých socialistů.

Katar zapojení do případu popřel

Kailisovou a čtyři další osoby zatkla v pátek policie v Bruselu kvůli podezření z praní špinavých peněz a korupce, do kterého je zapojen Evropský parlament a nejmenovaná země Perského zálivu. Tímto státem je podle médií Katar. Podle vyšetřovatelů se zadržení snažili působit na vlivné členy Evropského parlamentu tím, že jim nabízeli drahé dárky a peníze.

Poprvé se k aféře vyjádřil i Katar, v jehož prospěch podle tisku vyšetřovaní působili. „Všechna tvrzení o špatném počínání katarského státu jsou výsledkem vážné dezinformace,“ řekl agentuře AFP mluvčí katarské vlády.

Podle belgického deníku L'Echo vyšetřovatelé při pátečních domovních prohlídkách zajistili v bytě řecké političky pytle s penězi. Vyšetřovatelé již dříve uvedli, že zajistili hotovost ve výši zhruba šest set tisíc eur (patnáct milionů korun).

Agentura DPA připomíná, že ještě 21. listopadu Kailisová v EP vystoupila s projevem, v němž v souvislosti s mistrovstvím světa ve fotbale vyzdvihovala reformy v pořadatelské zemi Kataru, které podle ní inspirovaly arabský svět. Kauza v Evropském parlamentu propukla přitom v době, kdy Katar čelí mezinárodní kritice například kvůli úmrtím dělníků, kteří pracovali na výstavbě stadionů.

Italská média: Podezřelý exposlanec si užíval drahé dovolené

Mezi vyšetřovanými je také bývalý italský europoslanec Pier Antonio Panzeri, který si se svými blízkými užíval nákladné dovolené za desítky tisíc eur, píší italská média, která nahlédla do vyšetřovacího spisu. Italská policie zadržela i manželku a dceru levicového politika. Soud je poslal v sobotu do domácí vazby a v příštích týdnech by měl rozhodnout o jejich vydání do Belgie.

Podle deníku La Repubblica se katarští emisaři obrátili na Panzeriho v letech 2016 až 2018, když byl europoslancem. Panzeri nebyl v roce 2019 do EP znovu zvolen, vliv si ale udržoval skrze sdružení Fight Impunity, které o sobě tvrdí, že se angažuje ve prospěch posílení mezinárodní justice. V čele organizace působí také bývalá šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová či bývalý francouzský premiér Bernard Cazeneuve. Podle vyšetřovatelů Panzeri jednal ve prospěch Kataru a také Maroka.

Z obou zemí podle policie italský levicový politik získával vysoké částky, ze kterých financoval drahé dovolené a nákladný životní styl. Prostředky měl čerpat i z kreditní karty neznámého muže, kterého označuje přezdívkou „obr“.

O nekalých praktikách podle vyšetřovatelů věděly i dcera Silva Panzeriová a manželka Maria Dolores Colleoniová, která o aktivitách svého muže mluvila jako o „machinacích“ a měla obavy z nákladného životního stylu své rodiny. „Nemůžeme si dovolit utratit za dovolené sto tisíc eur jako loni,“ citují italské deníky z policejních odposlechů.

Obě ženy čelí obvinění ze členství ve zločinecké skupině, která se věnovala korupci a praní špinavých peněz, za což jim hrozí až pět let vězení. Advokát obou žen uvedl, že se k případu nechce vyjadřovat, dokud nebude mít k dispozici celý spis, který musí Belgie zaslat do Itálie.

Páteční policejní razie v Bruselu vyvolaly silné reakce, podotkla agentura AFP. „Nejde o ojedinělý případ,“ citovala agentura nevládní protikorupční organizaci Transparency International. „Evropský parlament po desetiletí poskytoval půdu kultuře beztrestnosti… a absolutnímu nedostatku nezávislé etické kontroly,“ uvedla Transparency International.